"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2017. augusztus 11., péntek

A Técsői banda és Müller Péter Sziámi nyitja a Hétrétország köztivált az Őrségben!

NEM TUDOM TUDJÁTOK-E, DE A NYUGATI HATÁRSZÉLEN ÍTÉLETIDŐ TOMBOLT TEGNAP, AMELY SAJNOS AZ ŐRSÉGET, ÍGY ŐRISZENTPÉTERT SEM KÍMÉLTE :(

BENNÜNKET MA DÉLUTÁN HÍVOTT A KŐMŰVES MESTERÜNK... K. EGYBŐL AUTÓBA VÁGÓDOTT, HOGY KICSI HÁZUNK TÁJÁN FELMÉRJE A KÁROKAT... (Mint azt közben megtudtam, édes kicsi házunkat a Jóisten megóvta, megúsztuk ezt a vihart... ha megkapom a képeket, bejegyzést is készítek.)

SZÓVAL EGYELŐRE FOGALMAM SINCS, HOGY HOLNAP TÉNYLEG ELKEZDŐDIK-E A HÉTRÉTORSZÁG KÖZTIVÁL VAGY SEM...

EZT A SAJTÓANYAGOT MÉG TEGNAP DÉLELŐTT KAPTAM E-MAILBEN. ANNAK REMÉNYÉBEN TOVÁBBÍTOM FELÉTEK, HOGY A SZERVEZŐKNEK SIKERÜL ÚRRÁ LENNIÜK A TERMÉSZET TEREMTETTE KÁOSZON ÉS AZ IDŐJÁRÁS IS A KEGYEIBE FOGADJA A KÖZTIVÁLT.

ÉN DRUKKOLOK... ÉS BÁRCSAK OTT LEHETNÉK!!!


Augusztus 12-én kezdődik és egészen augusztus 20-ig tart a Hétrétország köztivál, az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye. Lássuk az első napok kínálatát!

A nyitónap központi témája Kárpátalja, erről a nehéz sorsú térségről szól Pilló Ákos fotókiállítása, amely augusztus 12-én nyílik a Malom Látogatóközpontban. Aznap este fellép a Técsői Banda, a Tisza felső szakaszán fekvő Técső város és környékének legismertebb zenekara. A szombati nap zárásaként Bereményi Géza Irén levele című színdarabját tekinthetjük meg az őriszentpéteri Pajtaszínházban.

Técsői Banda

A tavalyi Hétrétország során merült fel a gondolat, hogy a kulturális programok közé természetközeli, természettudatos, öko és zöld programokat is beemeljenek. Ebből született idén a Forrásvidék elnevezésű túrasorozat, amely során az érdeklődők az Őrség forrásait fedezhetik fel a résztvevők több kerékpáros túra alkalmával. Augusztus 13-án vasárnap Szaknyérre és a szőcei tőzegmohás láprét forrásaihoz túrázhatunk el.

Augusztus 13-án a közönség először Nagyrákoson hallgathat koncertet a nemrég felújított Borromei Szent Károly templomban, ahol barokk muzsika és népzene várja az érdeklődőket. 19.30-kor kezdődik Őriszentpéteren, a Malom Udvaron a Müller Péter Sziámi AndFriends koncert, ahol a közönség a legjobb Sziámi, URH és Kontroll Csoport dalokat hallgathatja meg. Vasárnap este pedig csillagnézés zárja a programokat, az érdeklődők az őriszentpéteri Árpád-kori templomtól indulva gyönyörködhetnek a remélhetőleg tiszta őrségi égboltban.

Müller Péter Sziámi
Maradjunk annyiban – Egy hajléktalan nő show-ja, ez a címe Szalai Kriszta valóságból építkező előadásának, amely augusztus 14-én hétfőn 19 órakor kezdődik. A színművésznő négy napot töltött az utcán, hogy a saját bőrén is megtapasztalja, milyen kikerülni az utcára, a megélt tapasztalatokból pedig előadás lett, ezt tekinthetjük meg az őriszentpéteri Pajtaszínházban. 

Hétfőn egy rég nem látott ismerős érkezik az Őrségbe. Véletlen: ez Lovasi András, Heidl György és Virág Tibor elmélázós koncertjének címe. Ezen az estén Lovasi főként nem a maga zenéjét adja elő, hanem például Lackfi János dalbadöntött verseit, vagy akár Szent Ambrus latin nyelvű himnuszát.

Lovasi András és barátai
Idén is közel félszáz Nyitott Porta várja látogatóit a Hétrétország köztivál ideje alatt. Az összesen 18 őrségi településen zajló, színes családi programsorozat keretében a látogatók napközben saját túraútvonalakat járva megismerhetik az Őrség jellegzetességeit, a vidéki udvarházakat, kézművesműhelyeket, képzőművészek műtermeit, ahol őrségi ételkülönlegességekkel, kézműves termékekkel, valamint az állattartók, gazdálkodók napi munkájával ismerkedhetnek meg.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster