"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2017. február 7., kedd

Szép kilátások

Múlt hét pénteken szikrázó napsütésre ébredtünk. Amikor kinéztem az ablakon, azt hittem rosszul látok. Mi ez a tündöklő kék égbolt? Hová tűntek a felhők? Hová tűnt a köd? Hová tűnt a latyak az útról?

Egy csepp tavasz a télben. Jobbkor nem is érkezhetett volna. Már rám fért. Nem tudom, ki hogyan van ezzel, de én a telet elég nehezen viselem. Nagyon le tud hangolni, bármennyire is igyekszem tenni ellene, néha ő győz.

Azt hiszem, párszor már említettem, hogy a Tihanyi-félszigetet nagyon szeretjük. Minden túlzás nélkül állítom, hogy ez a világ egyik legszebb helye. Szerencsések vagyunk, hiszen itt lakunk a szomszédban, úgyhogy bármikor átruccanhatunk egy kis túrára.

Ezen a szép tavaszias napon is Tihanyt szemeltük ki. Hátizsákok elő, gyors bepakolás és irány a tihanyi "Őrtorony" kilátó :)

Az Apáti-hegyen álló, 16,5 méter magas, 3 emeletes, 40 millió (!) forintból megépített kilátó egészen új, tavaly novemberben adták át. Az eredeti átadást pár hónappal korábbra tervezték, de jó magyar szokás szerint a 40 milliós költségvetésbe nem fért bele egy alaposabb statikai tanulmány elkészítése, így a kilátó megépítését követően derült csak ki, hogy az építmény sajnos nem elég stabil.

Na mindegy is, ez csak úgy eszembe jutott...

A kilátót több irányból is meg lehet megközelíteni. A Belső-tó felől, a Csúcs-hegy felől, Sajkod irányából illetve az Apáti templom felől is. Mi ez utóbbin szerettünk volna feljutni a kilátóba.

Tihany határában parkoltunk le, innen indultunk.
A 71-es úttal párhuzamosan futó kerékpárúton még tartotta magát a tél.
Apáti templom Aszófő irányából fényképezve.A Tihanyi-félszigeten található útbaigazító táblák és turistajelzések az elmúlt években hihetetlen fejlődésen mentek keresztül. Azt hiszem, a festett jeleket a Téli Tihany teljesítménytúrát is szervező, Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület gondozza.

A kilátóhoz vezető turistaút.
A fák között a hó és a jég nehezen olvad.
Ránézésre azt gondolná az ember, hogy szépen belesüpped majd
a bakancs a jeges hóba... de nem.
Éppen indultunk volna a kilátó felé, amikor szembejött velünk egy kisgyerekkel túrázó pár. Ők azt tanácsolták, hogy semmiképp ne ebből az irányból másszunk fel a kilátóhoz, mert vészesen jeges az ösvény. Próbáljuk meg inkább Sajkod felől.

Megfogadtuk a tanácsukat, hiszen már a templomhoz vezető rövid szakaszon is csúszkáltunk rendesen. A templomocska körüli réten átvágva  - néhol átcsúszkálva - elindultunk Sajkod felé.

Visszapillantás és irány Sajkod.
 Aznap a napsugarak dolgoztak becsületesen, olvasztották a havat.


Bal kéz felől az Apáti hegy, tetején az Őrtorony kilátóval.

"Őrtorony" kilátó 3. emelete.
Sajkodra beérve egy új információs térképre és útbaigazító táblákra bukkantunk.

Akkor most merre is?
Valószínűleg a felső nyíl lesz egyszer az "Őrtorony kilátó". Pár méterrel visszább, egy fa törzsén volt egy sárga háromszög jelzés, gondoltuk, az lesz a miénk, úgyhogy követtük.

A sárga háromszög vezet a kilátóhoz.
Kicsit unalmas terep, viszont a kertekbe bekukucskálva akad errefelé látnivaló bőven.
Sajkod amolyan művésztelep volt a komcsi időkben.
 Az aszfaltos rész szerencsére hamar véget ért. Erdőbe érkeztünk.


Itt még aránylag jól tudtunk haladni, aztán szépen megváltoztak az útviszonyok.


A jeges-fagyos ösvényen többet csúsztunk visszafelé, mint amennyit előre haladtunk, úgyhogy jobbnak láttuk, ha bevetjük magunkat a fák közé.

Bozótharc következett.
Nagyon bírom az ilyent :)
Az erdőből kiérve végre jégmentes talaj volt a talpunk alatt.

A távolban feltűnt néhány túrázó, pontosabban szalagozó,
akik a másnapi Téli Tihany teljesítménytúra útvonalát jelölték ki éppen.
Ebből az irányból érkeztünk.
A távolban Aszófő házai, a messzeségben pedig a Bakony vonulata.


Merre tovább?
120 méter, 5 perc a célig.
Téli Tihany szalagozása.
A Téli Tihany a környék egyik legnépszerűbb teljesítménytúrája. Ajánlom mindenkinek, aki szeretné kicsit alaposabban megismerni a félszigetet. Annak ellenére ajánlom, hogy mi idén úgy döntöttünk, kihagyjuk, mert már a legutóbbinál is olyan érzésünk volt, hogy nyugodtan kitehették volna a "Megtelt" táblát Tihany bejáratához, amilyen hatalmas volt a tömeg.

Hogy a kilátó jelét miért kellett felszögelni az élő fára
és miért nem lehetett simán csak felfesteni, azt nem igazán értem.
 A fák között megpillantottuk a kilátó tetejét.

Hatalmas építmény.
A Tihanyi-félszigeten megfigyelhető geológiai csodák mindig eltérítenek.
A 216 méter magas Apáti-hegy csúcsát a régi turista térképek is kilátó pontként jelölik, úgyhogy a helyválasztás nem lehet véletlen.


 A kilátás fentről:

Külső tó, Tihany-Gödrös, Balatonfüred... egészen Alsóörsig ellátni.
Sőt, még a Balatonkenesei löszfal is látható.
Külső-tó, Belső-tó, Tihany ófalu.
Az Apátság és az Ófalu.
Háttérben pedig a Balaton déli partja, Siófokkal.
A kilátó nem véletlenül kapta az "Őrtorony" nevet és a római kori őrtornyokra emlékeztető formát. A római időkben az Apáti-hegy szomszédságában lévő Csúcs-hegy tetején tényleg állt egy őrtorony.

Szemközt a déli part, jobb oldalon  Csúcs-hegy, alattunk pedig az Öreg levendulás.
A déli part egyik legértelmetlenebb és legotrombább beruházása,
a Köröshegyi-viadukt is nagyon szépen látszik.

Bázsai-öböl, mögötte Örvényes...
... mellette Aszófő.
Aszófő mögött, a messzi távolban magasodik a Bakony legmagasabb csúcsa, a Kab-hegy (599 m).
Amikor fent voltunk a kilátóban, nagyon erősen fújt a szél, a kilátó pedig lengedezett velünk. Én nem tudom, mekkora volt a baj a használatba vétel előtt és azt sem tudom, hogy ez így, jelenlegi állapotában normális-e, de egy biztos: ez a kilátó még mindig NEM stabil.

Ja, majdnem elfelejtettem: a kilátó mellett van egy figyelmeztető tábla, amelyen az áll, hogy zivatar idején tilos felmenni a kilátóba illetve annak 3 méteres körzetében tartózkodni is tilos. Szóval viharos időben senkinek ne jusson eszébe itt meghúzni magát!

Készítettem fent egy rövid videót:


Majd a kilátó alatt elterülő Öreg levendulás felé vettük az irányt...

2 megjegyzés:

VRJúlia írta...

Nekünk csak nyári, és tk más jellegű emlékeink vannak e vidékről. Ezért járok ide: hogy a világot egy másik, ugyanolyan szép oldaláról is megismerjem. Köszönöm az élményt!

J. írta...

Örülök, hogy Neked is tetszik. Én mindegyik évszakban nagyon szeretem. Köszönöm, hogy itt vagy!

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster