"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2017. február 9., csütörtök

Öreg levendulás

Ha valaki megkérdezné, mi az a három dolog, ami Tihany kapcsán eszembe jut, akkor a levendula, ha nem is az első, de egészen biztos, hogy dobogós helyen végezne.

Sajnos a tihanyi levendulást a teljes pompájában még egyszer sem tudtam megcsodálni. Tavaly nyáron épphogy csak elcsíptem Tihany aljában, a 71-es út mentén lévő fiatal telepítést, másnap már aratták is.Apropó nyár! Titkos tihanyi tippem a melegebb hónapokra:

Jegeskávé az Apátság lábánál lévő Bodza fagylaltozó "teraszán" :)


Jegeskávéban ilyen ízletes kávéval én még sehol másutt nem találkoztam.
És a vanília fagyijuk is isteni. A tejszínhabról nem is beszélve:)
+ ha van kedvetek utána sétáljatok egyet a Belső-tó partján. Ha szerencsétek lesz, ürgékkel is találkozhattok a szürkemarhák legelője mellett :)

Naplemente nyáron a tihanyi Belső-tónál.
A Tihany, nyár, levendula hármasa olyan, mint a Bor, mámor, Provence. Elválaszthatatlanok egymástól. De higgyétek el, a félsziget belsejében, az Apáti-hegy déli, a Csúcs-hegy délkeleti lejtőjén elterülő Öreg levendulást nem csak nyáron érdemes felkeresni.

A tihanyi levendula története az 1920-as években kezdődött, majd elég kalandosan folytatódott. Az Öreg levendulás közepén lévő információs táblán a következő szöveg olvasható:
"Az 1990-es évektől a Balaton-felvidéki Nemzeti Park - magántermelőkkel összefogva - próbálja ismét elterjeszteni a levendula kultúrát a félszigeten."


Nem másolom be, de ITT elolvashatjátok a tihanyi levendulát körüllengő és az embereket megbabonázó halványlila illatfelhőtől és a marketingkörítésektől mentes történetet.


Az előző bejegyzést ott hagytam abba, hogy az "Őrtorony" kilátótóból az Öreg levendulás felé vettük az irányt...Itt vezet a 3-as számú Levendula körsétaút.
A levendula szedése az ültetvényen tilos...
a tövek kiásásáról nem is beszélve.
Már az ültetvény szélén leragadtunk. Olyan szelíden kedves levendula illat lengte be a tájat, ami még azokat az embereket is rabul ejtené, akik egyébként nem kedvelik a levendula illatát.

Illatoltunk.
Kóvályogtunk.
Csodáltunk.
Majdnem 100 éves levendulabokrok között lépkedni olyan, mintha az ember egy időutazáson venne részt.


Az ültetvény régen:


Régi képek forrása: ITT
 Az ültetvény most:


Nekem nagyon tetszik, hogy ilyen ligetes. Ahogy a mandulafák megtörik a levendulabokrok monotonitását, az egészen egyedi hangulatot kölcsönöz az ültetvénynek. Csak azt sajnálom, hogy nem a természet szelektált a bokrok között, hanem az emberi gyarlóság és butaság ritkította meg a sorokat.


Elképzelni sem tudom, milyen gyönyörű lehet itt  minden a levendulavirágzás idején. Ha szerencsém lesz, a mandulafák virágzásakor még éppen itthon leszek, úgyhogy azt mindenképp megörökítem majd.

7 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Kíváncsi voltam a történetre, mert azt tudtam, hogy felvirágoztatták, aztán elvették tőlük.Szépen fogalmaztak, gyűlölködés nélkül. Ez már az új érában történt.

Holdgyöngy írta...

Tihany Levendula Valódi tihanyi levendulaolajat a tihanyi Levendulaházban lehet vásárolni. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park az általunk ültetett levendulás földbérleti szerződését nem hosszabbította meg, viszont a virág túlnyomó többségét a nyári Levendulafesztiválon a turistákkal szedeti le "szedd magad" akció keretei között. A kevés kis maradékból készül valódi tihanyi levendulaolaj. 2012-ig, amíg mi kezeltük az ültetvényt, valóban volt minőségi, és igazi, eredeti tihanyi levendulaolaj. A jelenlegi termékünk, az ARANYHÁZ LEVENDULAOLAJ ugyan nem tihanyi, de hazai termelőtől vásároljuk a gondosan kiválasztott alapanyagot, és készítjük az olajunkat, melynek minősége hasonló a korábbi termékünkéhez. OÉTI bevizsgált, engedélyezett, CPNC-regisztrációval rendelkező (szigorú, az EU által kontrollált folyamat) termék. Megvásárolható minden gyógynövényboltban, fitotékában, bioboltban. További érdeklődés: 20/208 53 20 Azért sajnálom őket, helyrerázták, valamit elindítottak, s elvették tőlük. Ennyi.

J. írta...

Ez egy borzalmas történet. Sajnos a Balaton északi partja bővelkedik az ehhez hasonlókban.

VRJúlia írta...

Rákerestem, és igen, igen, három fotó készült a Bodza fagyizónál... Hirtelen megmutattam volna :), de hogyan...
Igazoltan nagyon klassz hely :)

J. írta...

Tényleg nem szabad kihagyni :)
https://hu-hu.facebook.com/BodzaFagylaltozo/

Kovács Miklós írta...

Nagyon elszomorító történet, amit Holdgyöngy idézett. Nem tudtam róla.
A poszt és a fotók nagyon tetszettek, a Bodza Fagyizót pedig majd kipróbáljuk :)

J. írta...

Szerintem nagyon kevesen ismerik a történetet. (Olyan ez az egész, mint szeretett kis hazánk utolsó pár évtizedes történelme, csak kicsiben.) Köszönöm, hogy elolvastad. Jó fagyizást! Ha minden igaz, márciusban nyitnak :)

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster