"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2017. január 19., csütörtök

Hát én immár mit válasszak, virágom, virágom?

Azt már a kezdetek kezdetén is tudtuk, hogy a szobákba fa, a lakókonyhába és a fürdőszobába pedig kő burkolatot szeretnénk majd lerakatni. Aztán rájöttünk, hogy nem ez lesz életünk legegyszerűbb és leggyorsabb döntése. Járólapok, csempék, cementlapok, természetes kövek, hajópadlók, svédpadlók, laminált... ilyen-olyan felületkezelés, tömérdek minta és még több szín... Még jó, hogy Magyarországon bármilyen burkolatot be lehet szerezni.

Sőt, a (szerintem) legtutibb holmikat itt gyártják nálunk. Például az Edelholz tömörfa padlót az Őrség szomszédságában, Zalalövőn készítik, az Otti köveket pedig Székesfehérváron. Azért említem éppen ezt a kettőt, mert mi a nagy kavalkádból az ő termékeiket választottuk.

Aztán megnéztük az árakat... hát, mit mondjak, a négyzetméter árak láttán nem ugrottam ki a bőrömből örömömben. Sőt! Dobtam egy hátast... egy jó nagyot, majd igyekeztem elengedni és jó messzire hessegetni a dédelgetett kis álmot.

Próbáltam elképzelni mást:  jó lesz ez, jó lesz ez... de aztán újra azt vettem észre, hogy az Otti és az Edelholz honlapját bújom. Egyedül ezeknél a termékeknél érzem azt, hogy nem kell kompromisszumokat kötnünk.
 
Gondoltuk, majd ha élőben lájuk őket, akkor kiderül, hogy az árazás során túl vastagon fogott-e az a bizonyos toll vagy tényleg megéri az árát mindkettő és azért kerülnek annyiba, amennyibe.

Lassan el kellett döntenünk, hogy melyik helyiségbe milyen burkolatot tervezünk, mert az alap elkészítéséhez a kőművesnek tudnia kellett, hogy milyen vastagok lesznek a burkolatok.

K. elment mindkét céghez, hogy megnézze a termékeiket és mindkét helyről azzal jött vissza, hogy húúú és hogy ezeket nekem is látnom kell élőben.


Otti Manufactura:

Ide célirányosan, egy bizonyos terrazzo miatt ment K., úgyhogy náluk viszonylag egyszerű dolga volt és mintát is kaptunk.

Terrazzo "Decs"
Lépéspróba.
Lehelke kis pajtásai üléspróbát is végeztek.

Akkor is, ha évtizedek óta nem élek ott, én decsi lány vagyok, úgyhogy mi másra is eshetett volna a választásom, mint erre, a sárközi népi motívumok által ihletett és "Decs" névre keresztelt terrazzóra? Szerencsére mindkettőnknek tetszik, nem csak nekem.

"Decs virágos" 24x24cm
"Decs sarokelem" 12x12cm
"Decs szalag elem" 12x24cm
"Az Otti burkolatok kézi munkával, darabonként, öntési eljárással készülnek, ezért a lapok között színárnyalatbeli és mm-es méretbeli eltérések is lehetnek. Ez nem hiba, ettől lesz rusztikus, megismételhetetlenül egyedi egy-egy kötésháló, akár a természetes kőnél, melynél szintén nincs két egyforma darab. A beton, ebben az esetben nagy keménységű kvarc-terméket jelent, amely a legtöbb természetes kőnél jobb tulajdonsággal rendelkezik mind kopásállóságát, mind takaríthatóságát, lerakhatóságát tekintve. A színes lapok esetén a felső, kopóréteg több centiméter vastagon, anyagában színezett. Ez biztosítja az extrém időtállóságot.

Ahogyan a természetes köveket, a betonlapokat is impregnálni kell. A felületkezelés megóvja a burkolatot kültérben az időjárás viszontagságaitól, beltérben az egyéb fizikai behatásoktól is. A szemcsés szerkezetű anyag az impregnálószert mélyen magába ereszti, ezért ez egy tartós megoldás, de időről időre (használattól függően) meg kell ismételni.

Fontos, hogy a felület – hasonlóan a természetes kövekhez és más betonelemekhez – nem tisztítható savas kémhatású tisztítószerekkel, a lúgos és a semleges anyagok viszont alkalmasak a takarítására."

Színválaszték
Valami hasonlót szeretnénk mi is látni:A minta nélküli lap is szép, a fürdőbe talán ezt tenném, matt felülettel. Szerintetek melyik lenne a jobb?

 
A lakókonyhába biztos, hogy a virágmintás kerül majd. Úgy érzem, ez nagyon otthonos hangulatot kölcsönöz majd a térnek.
 A fürdőszoba falára szintén Otti kő kerül. A Mozaik Q10-esre gondoltunk, ez a legvékonyabb falburkoló, "csak" 1 cm vastagságú.

Mozaik Q10 falburkolat, 10x10cm
Műkőből készítik a teljesen sima felület elérése érdekében. Az oldalélek antikoltak, a sarkai lekerekítettek.


Nem akarjuk plafonig körbecsempézni a fürdőt. A vécé és a fürdőkád közötti válaszfal 150 cm magas lesz, úgyhogy az a terv, hogy a falak is eddig a magasságig lesznek burkolva, kivéve persze a kád melletti falat, az magasabban.

A konyhában azokra a falrészekre, ahol az szükséges, oda is ilyen mozaiklap kerül majd.

(Az Otti kövekről készült képek forrása: ITT és ITT.)


Edelholz:

Edelholznál nem ennyire egyértelmű a történet, ott több megoldás is szóba jöhet, úgyhogy lesz még minimum egy közös bemutatótermi látogatásunk.


Ami az alap szempontjából lényeges és ami miatt el kellett döntenünk, hogy mit választunk az az, hogy  mindkét padlóburkolat 2 cm vastagságú lesz.

(Nagy zárójelben megjegyzem, hogy a lottón sajnos még nem nyertünk, de amilyen tempóban a házfelújítással haladunk, mire a belső burkolási munkáig eljutunk, akár még ez is bekövetkezhet. ;) )

Addig is: álmodozni jó! :)

2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Ha olvasod a Veranda Magazint az mindig az Otti Manufaktúra termékeivel van tele. Tetszik az elgondolásod, szépek a termékek. A szegéllyel együtt. Az a székes fotó! A felület sima? Hogy lehet majd tisztítani?

J. írta...

Holdgyöngy, nagyon bíztam Benne, hogy megosztod velem a véleményed. Örülök, hogy Neked is tetszik a kő.

Igen, van pár évfolyamnyi Veranda és Gerendaházak újságunk, azok fertőztek meg :)

A belső képeket a szekszárdi Takler Borbirtokon készítették, itt találsz még szép képeket:
http://www.takler.com/galeria/47/borbirtok

A kő felülete rusztikus, nem sima. Az Otti kövek impregnálásához a Mapei termékeket ajánlják. A végeredmény lehet matt vagy fényes, kinek mi tetszik. Én a mattot választanám, de erről még értekezni fogunk a manufaktúrával, hogy ők hova, mit javasolnak.

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster