"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2016. december 27., kedd

Egyik tégla a másikra

Nem állt le a házfelújítás, csak ahogyan az a hétköznapi embereknél lenni szokott, nálunk is zajlik az élet és történik egy, s más. Nem a házfelújítás az egyetlen feladat, amit meg kell oldanunk, sokfelé kell koncentrálni és ez nem mindig könnyű. Szerettük volna, ha ebben az évben kicsit tovább jut a történet, de varázsolni nem tudunk, úgyhogy haladunk, ahogyan haladunk.

Ott hagytam abba, hogy készül a ház szigetelt alapja. Ez elég időigényes munka volt, aminek mindenképp el kellett készülnie a tél és az esős időszak beállta előtt. Örömmel jelentem: az alap elkészült és került bele anyag rendesen :)

Ez hatalmas lépés a ház életében, hiszen ilyen szigetelt és szilárd alapokon még sohasem állt szegényke.

Ezután jöhettek a téglás feladatok.

Volt két kéményünk. Az egyik a konyhában, a másik a padlásfeljáróban. Mindkettőt elbontattuk és újra rakatjuk őket. Nem készen kaphatót vettünk, hanem a kőművesúr rakja nekünk a kéményeket téglából.

A régi padlásfeljáróból alakítjuk ki a fürdőszobát, s hogy minden kényelmesen elférjen (mosdó, fürdőkád, vécé, bidé), a kéménynek mennie kellett.

Itt elég látványos lesz majd az átalakulás. :)

Mivel a boronafalakat nem lehet burkolni, ezért a fürdőszobát 150 cm-es magasságig ytong téglával kell felfalazni. Erre jöhet majd a csempe... pontosabban nem csempe, mert mást választottunk, de erről majd a maga idejében írok.
 
Ezenkívül a padlásfeljáró és a kisszoba közötti boronafalat téglafalra kellett cserélni, úgyhogy lett egy nem várt téglafalunk is :)

A vécé és a fürdőkád között lesz egy kisebb ytong fal, amolyan térelválasztó jelleggel.

Ég veled padlásfeljáró! Helló fürdőszoba!
Hihi. Én már látom:)
A fürdőszoba úgy fog kinézni, hogy szemben bal oldalon lesz a vécé, vele szemben a jobb oldalon a bidé. Vécé mellett 150 cm magas válaszfalacska, aztán következik a fürdőkád, majd a mosdó. Ez a terv.

A falra szerelhető dolgok (vécé, bidé) boronafalaknál eleve ki vannak lőve, ezért olyan szanitereket kellett keresnünk, amik lábon állnak. Az Alföldi Liner termékcsaládot választottuk, ami az egyszerű, letisztult vonalaival szerintem passzolni fog a házikóhoz.

A kémény innen a konyhába került. Voilá:

A kémény másik oldalán van a fürdőszoba bejárata.
A bal oldalon lévő falat szintén ytong téglával kell burkolni, ugyanis itt lesz a világ egyik legjobb találmánya, a tűzhelykazánunk, ami mögött - és alatta is - tűzálló fal és burkolat kell, hogy legyen. A tűzhelykazán egy szuper dolog, fűt, meleg vizet készít, süt, főz... egyszerűen mindent tud.

Ezen is sokat dilemmáztunk... mármint nem azon, hogy legyen-e, mert azt tudtuk, hogy az lesz, csak azt nem tudtuk, hogy milyen legyen.

A jó öreg Salgó sparheltet gyártó magyar céget Wamslernek hívják... már ez sem magyar (ugyanúgy, mint ahogyan az Alföldi sem), de legalább a termelést nem vitték külföldre. Az ő tűzhelykazánjukat néztük ki.

Az Őrségben, a szlovén határ mellett sokan használnak szlovén gyártmányút. Azok is szuperek és lényegesen olcsóbbak is, mint a Wamsler, csak hát a garancia ugye... mert ismerem magam jól: ami elromolhat, az nálam el is romlik.

Ez az évem ebből a szempontból katasztrofális és kész anyagi csőd volt: laptop, fényképező, hogy csak a legdurvábbakat említsem. De hogy miért van ez?

Szóval biztos ami biztos, úgy néz ki, hogy maradunk a határainkon belül és egy Wamsler tűzhelykazán lesz a házunk lelke.

De ez még egy pöttyet odébb van.

2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Örülök.hogy írtál a házról. Csináltass fazekassal egy fazekat, vagy sütőedényt is, nagyon jókat lehet bennük sütni, főzni. A sparhelten.

J. írta...

Mindenképp beszerzünk majd egy-két agyagedényt. Képzeld, az utcánkban két fazekas is van, úgyhogy lesz miből választani :) Az első sparheltes sütés-főzés biztos nagyon izgalmas lesz.

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster