"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2016. december 1., csütörtök

Christkindlmarkt

A legnagyobb téli turista-látványosság Trolliában. Az adventi hétvégékre százával érkeznek a turistákkal megrakott buszok azokba a városokba, ahol van karácsonyi vásár.  A privát utazók számát megtippelni is lehetetlenség. Zömmel olaszok jönnek fel ilyenkor Trolliába a délebbre eső tartományokból, hogy vásározzanak egyet.


A merani karácsonyi vásár az "Original Südtiroler Weihnachtsmärkte" közé tartozik, amiből szám szerint 5 darab van Trolliában. Bozen, Meran, Brixen, Bruneck és Sterzing városok vásárai büszkélkedhetnek a kitüntető címmel.

Ezt a fát minden évben fénybe öltöztetik.
Nagyon ritka pillanat.
Mintha senki sem járna az utcán. :)
A kis pavilonok száma behatárolt, a kereskedők számra szinte presztízs értékű itt jelen lenni.
Akiktől garantáltan karácsonyi hangulatba kerülnek a népek.
A vízimalmos langalló-árus is állandó résztvevő.
A leghangulatosabb iszogató.
Ezek a túlméretezett karácsonyfadíszek pedig a legextrémebb éttermek, amiket valaha láttam.
Belestem kicsit.
Klausztrofóbiával küzdők messzire kerüljék el ;)
A békebeli körhinta már zárva volt.
A kisgyerekek egyenesen imádják.
Őket is :)
Vacsoraidőben érkeztem.
Szegénykék a jégkorcsolya-pálya és a körhinta szomszédságában kaptak helyet...
itt folyton dübörög a zene.


A főnöknénim mesélte egyszer, hogy a Christkindlmarkt nagyjából 20 éves történet, régebben ők a bajorokhoz jártak át, mert errefelé nem volt ez divat, csak hát ugye rájöttek, hogy nagy üzlet van benne... 

Olyan nagy üzlet, hogy még azt is hajlandóak benyelni a helyi hotelesek, hogy olaszoknak kell kiadniuk a szobákat. Régen inkább azt hazudták nekik, hogy nincs szabad  szobájuk. Hiába na, troll-olasz ellentét ide vagy oda, a pénz a nagy úr, nem az elvek.


A város teljes fényárban úszik, az üzletek is feldíszítve, az emberek pedig ész nélkül vásárolnak. Tényleg erről kell szóljon ez az időszak?

Az egymás lábán taposás, a fellökjük azt, aki szembejön vagy éppenséggel a másik orcájába fújjuk a cigifüstöt - hogy a migráns-kérdést inkább ne is említsem - hatványozottan vannak jelen a belváros utcáin, úgyhogy a nem-turisták közül sokan be sem merészkednek hétvégén a városba... én sem. Helyette inkább keresek egy nyugisabb hétköznapot.

 A sétáló utca tetején áll a St.Nikolaus Pfarrkirche. A templomot elhagyva kicsit nyugodtabbá válik a belváros.
Pár éve renoválták a templomot.
A város lüktetéséből ide érezhetően kevesebbet jut el, pedig egy percnyire van csak a sétáló utca.
 
A templom szomszédságában áll a tavaly felújított és a városi múzeumnak helyet adó Palais Mamming Museum épülete, ami óriási adventi kalendáriummá változott.


Hogy mit rejtenek a számozott ablakok, nem tudom, bár a THUN-logo elég beszédes ;)Szándékomban áll mind a  24 nyitott ablakocskát lefényképezni. Remélem, sikerülni fog.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster