"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2016. október 14., péntek

Ősszel is vár az Őrség!


Helyi termék és kézműves kirakodó vásár, kiállítás, koncert, táncház, filmvetítés, családi programok, előadások és műhelyfoglalkozások várják az érdeklődőket a "...természetesen, Őrség!" programjain, október 21. és 23. között, az őriszentpéteri Malom Látogatóközpontban.  

A rendezvénysorozaton a szervezők az 1956-os forradalom és szabadságharcról is megemlékeznek. Mindjárt a nyitó estén Ferenczi György és Rackajam koncertjével, amely az ‘56-os harcokban elesett Gérecz Attila szellemét idézi meg; október 23-án pedig Szomjas György Nap utcai fiúk című játékfilmjének vetítésével.

Ami a kettő között történik, az a természetesség, játék és környezettudatosság jegyében zajlik ezen az öko-hétvégén, melyet V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyit meg.
 
Az idei eseménysor vezető témája az „élő talaj”, mely köré foglalkozások és előadások is sorakoznak.

A lábunk alá ritkán tekintünk. Nézünk olykor a magasba, reménykedve, vagy sóhajtozva. Sokszor csak előre, szigorúan az utat kémlelve, amerre törtetünk. De hogy a talpunk alatt mi van, arról fogalmunk sincs. A föld – gondoljuk – arra való, hogy „két lábbal álljunk” rajta. A szilárd talaj sok mindent elhord a hátán – és nem nyílik meg! De mi van odalent? Sötét és rideg világ az. Ha valahová, akkor a föld alá biztosan nem kívánkozik az ember. Meglepő volna tapasztalni, hogy ebben a sötétben tömény élet nyüzsög, sőt, mondhatni: az élet egyik forrása ez, itt, a glóbuszon. Éltetőnk a talaj. Megérdemli hát a figyelmet, a védelmet és a méltatást, amit idei mottónkkal meghirdetünk: Éljen a talaj! 


Természetesen a kerékpározás sem maradhat ki a természetközeli élmények sorából: Szlovénia őrségi tájait érintve indít családi körtúrát az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület október 22-én reggel Őriszentpéterről.

Szombaton délután a „megelevenítés” mozzanatát idézi föl Sebő Ferenc előadása a táncház mozgalom kezdeteiről, utána a Sebő együttes muzsikál. Vasárnap délután kicsik és nagyok is táncra perdülhetnek, amikor a Zala Zenekar tart népi hangszer bemutatót, népi gyermekjáték foglalkozást és - természetesen - táncházat is.


A természetes anyagokból készült portékák, helyi ízek és helyi termékek vására mellett élményszerű családi programokat kínál a TudomisénmiCSODA Egyesület, gyakorlati foglalkozásokat tart a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány és a Gaja Környezetvédő Egyesület.

A részletes program elérhető a rendezvény honlapján és facebook-oldalán:

http://www.orseg.hu/hu/esemeny/termeszetesen-orseg.html
https://www.facebook.com/termeszetesenorseg

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster