"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2016. április 22., péntek

Vasárnapi csendélet

Gyönyörű szépen haladnak az ácsurak a boronafalak rendbehozatalával és én ennek kimondhatatlanul nagyon örülök... madarat lehetne fogatni velem, ha a házra gondolok. :)

Szerencsére a faturkálóból elég sok mindent fel tudnak használni.
A boronacsere nem piti munka. Az ácsok minden egyes gerendát, azaz boronát kiszednek és átvizsgálnak, majd visszaépítik vagy cserélik. Ahhoz, hogy a munkájukat végezni tudják, használható alapra van szükségük. Sajnos ez a mi házunk esetében nem mindenhol adott, így a kőművesünk számára is akadt némi feladat a boronacsere során és ehhez új kollégát kellett táncba hívnia, íme:

A betonkeverő.
Először ezen a részen kellett elkészíteni az alapot, hogy az ácsok haladni tudjanak:Az alapra kátránypapír kerül, majd tölgyfa gerendát fektetnek rá,
végül következnek az álló boronák.
Amint megköt a beton, jöhet a kátránypapír, majd az ácsok pakolják is vissza erre a szakaszra a boronákat, majd következik egy újabb falszakasz.

Mivel nem értek hozzá, ráadásul nem is vagyok jelen a munkálatoknál, ezért részletekbe inkább nem bocsátkoznék. Nem akarok hülyeségeket írogatni.

Inkább megmutatom a méretre igazított ablakhelyeket.

A hálószobánk ablaka 100 x 130 cm.
A konyhánk ablaka ugyancsak 100 x 130 cm,
a fürdőszobánk ablaka pedig 50 x 130 cm.
Kilátás a konyhánkból :)

Hogy a munka folyamatos lehessen, a födémcseréhez szükséges faanyagot időközben megrendelte az ácsunk. Még a kezdetek kezdetén az volt a terv, hogy megtisztíttatjuk a régi födémet minden helyiségben, de a konyhában és a leendő fürdőszobában elkerülhetetlenné vált a csere.

Jól látszik a képen, hogy milyen feketék a gerendák.
Részben a rájuk rakódott korom, részben a rájuk kent festék miatt.

Képtelenség lenne az összes szénfekete gerendát és deszkát  úgy visszacsiszolni, letisztítani, hogy ezt követően a funkciójukat maradéktalanul betölthessék.

Izgalmas és látványos feladatok jönnek. Már nagyon várom a következő képeket!

6 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Nagyon szép lesz, izgalommal várom a végeredményt. Ezek a házak amúgy is a szívem csücskei.

J. írta...

Nem tudom, mikorra érjük el a véglegesnek nevezhető állapotot, de ha ilyen ütemben tudnak haladni a munkálatok, akkor idén elég jó készültségi szintig juthatunk.

VRJúlia írta...

De szép!
Ha nem gondolok bele, mi mennyibe kerül, velem is madarat lehet fogatni :)
Szeretem ezt a fajta kézimunkát. És az embereket, akik értelmet látnak benne. Titeket.
Mi jövő héten bekerítünk, aztán a nyáron valamit kezdünk a házzal...
Örömöket :) !

baratella írta...

Csak ámulok és örülök, hogy így meg lesz mentve ez a Boronaház!!!
Igazi értéke lesz a tájnak!!!

J. írta...

Kedves Júlia! Én próbálok elrugaszkodni az excel-táblás gondolkodásmódomtól, mert ha mindent összeadok, amit eddig a házra költöttünk... na inkább nem, nem is gondolok bele. Jobb ez így. Egyébként van egy olyan érzésem, hogy egy ilyen régi házat nem is lehet igazán befejezni soha, mindig lesz rajta mit csinálni.
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem csak mi, de a szakemberek, akik a házunkon dolgoznak, ők is látnak benne értelmet és tényleg szakértő kézzel nyúlnak hozzá.
Izgalmas lesz a jövő hetetek, a nyaratokról nem is beszélve :)

J. írta...

Kedves Baratella! Meggyőződésem, hogy ezek a régi házak bármelyik korban megállják a helyüket. Reméljük, hogy tényleg, sikerül a jövő elvárásaink megfelelve átmentenünk a házat a múltból a jelenbe.

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster