"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2016. március 6., vasárnap

Ne bántsuk a hóvirágot!

Amikor az erdőt járva rábukkanunk az első hóvirágra, az mindig nagy örömöt okoz. Ahogy a törékeny kis virágok, a rájuk nehezedő falevelek súlyával mit sem törődve utat találnak maguknak az avarillatú erdők mélyén, az igazi ünnep. A tavasz ünnepe.

Az egyik legkedvesebb virágom.
 A "Nézd csak, ott egy hóvirág!" felkiáltás után  biztosak lehetünk benne, hogy  rövidesen következik az "... ott is van kettő!"


Majd egyszeriben arra leszünk figyelmesek, hogy egymást érik a kisebb-nagyobb hóvirág fészkek.


Több, mint egy évtizede az emberi telhetetlenség majdhogynem a kihalás szélére sodorta ezt a csodálatos kis virágot. Persze nem a nőnapot megelőző napokban, a belvárosok sétálóutcáin hóvirágcsokrokat áruló nénikék okozták mindezt, hanem azok, a hagymatolvajló banditák, akik ásóval, kapával, munkagépekkel tarolták le a hóvirág lelőhelyeket, mit sem törődve azzal, hogy mekkora természetkárosítást végeznek.

Majd jött a felvásárló és a legszebb kelet-európai hagymák a tulipánok országába utaztak - a satnyák természetesen nem kellettek senkinek -, majd Hollandiában a hóvirághagymák celofánba csomagolt cserepekbe kerültek, hogy aztán egy újabb utazást követően egy kelet-európai multinacionális áruház polcain rohadjanak el.

A törvényi szabályozás elkerülhetetlenné vált, de mint mindennek, ennek is a kisember itta meg a levét... ebben az esetben a nyugdíját kiegészíteni próbáló nénik és bácsik.


Ha az erdőt járjuk és meglátunk egy hóvirágot, jusson eszünkbe, hogy ez a virág a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajaink közé tartozik és mint veszélyeztetett, védett növényeinknek, neki is van pénzben kifejezett értéke.

A hóvirág eszmei értéke: 10.000 forint és nemcsak a hagymáját tilos begyűjteni, de a virágot száránál fogva is TILOS leszakítani!!!

Ne szedjük le! Ne tapossuk össze! Adjuk meg az esélyt arra, hogy több tavaszon át gyönyörködhessünk benne mi is és mások is!
 
De ami ennél is fontosabb: hagyjunk időt a hóvirágállományunknak arra, hogy genetikailag megerősödhessen. A természet megoldja, amit meg kell oldania. Mi, egyszerű emberek annyit tehetünk, hogy nem nehezítjük meg a dolgát.

2 megjegyzés:

Holdgyöngy írta...

Múltkor egy hegyen jártunk szőnyegszerű volt a hóvirág, éppen erre a kiírtásra gondoltam akkor. Erre tán nem jártak, bár, ki tudja?

J. írta...

Szép lehetett!
Az a baj, hogy vannak, akik a tiltás ellenére is próbálkoznak. Pár napja hallottam a rádióban, hogy elkaptak a határon valakit, aki kocsival csempészte volna ki a hagymákat az országból. Úgy látszik, még a milliós büntetéstől sem riadnak vissza.

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster