"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2015. augusztus 14., péntek

Interjú Tóth János fazekasmesterrel - Hétrétország 2015

A Nyitott Porták rendezvénysorozaton Tóth János magyarszombatfai fazekas műhelyét is lehetőség lesz megtekinteni.

"Két generáció kiesett a fazekasságból."
  
"Helyi születésű emberke vagyok, de most már Őriszentpéteren élek, a műhelyem azonban még mindig Magyarszombatfán van” - mondja Tóth János, aki egyike az utolsó fazekasmestereknek, akik még űzik ezt az ősrégi hagyományt.
 
Saját elmondása szerint a családi hagyomány és a saját elhatározása miatt történt úgy, hogy ő is fazekasmester lett.

„Az őrségi fazekasság kialakulásának legfőbb oka talán az, hogy a talaj rossz minőségű a mezőgazdaságnak, viszont jó minőségű agyagot lehet belőle kitermelni - mondja. A térségre nem jellemző a bonyolult ornamentika, inkább a szerény díszítési stílus az elterjedt” - teszi hozzá Tóth János

Kérdésünkre, hogy milyen fázisai vannak az agyagkészítésnek, a következőket sorolja:

“Az agyag előkészítése, átgyúrása, valamint pogácsára való kigyúrásával kezdődik a folyamat. Ezt követi a korongozás hagyományos balos korongon, majd a szikkasztás/szárítás. Ezt követően dörzsvászonon vagy szivacson megtisztítjuk az agyagot, majd első alkalommal kiégetjük terrakottára. A portalanítás után jön a mázazás, és aztán jöhet a második, mázas égetés. Ezen folyamatok közül a leghosszabb idő a szárítás, 2-3 hét általában.”

Akinek még ezek után is vannak kérdései, hogyan is készülnek az agyagedények Magyarszombatfán, az ne habozzon felkeresni a Hétrétország alatt Tóth János portáját, aki mindenkit szívesen lát a fazekasműhelyében.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster