"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2015. augusztus 11., kedd

Interjú Erős Györggyel - Hétrétország 2015

Erős György 10 éve költözött el a nagyvárosból és a nyüzsgésből, hogy az őrségi Ispánkon várja a vendégeket csokoládé műhelyében. Negyven évig élt előtte Sárváron, a cukorgyárban dolgozott. Nagyfia, Ákos autista, ez adta az okot, hogy gyermeküknek természetes környezetet biztosítsanak. Így költöztek Ispánkra, itt egy boronafalú faházban élnek. Őt is meglátogathatjuk a Nyitott Porták keretében, érdemes előre időpontot egyeztetni, valószínűleg sok érdeklődője lesz a csokoládé manufaktúrának. 

Erős György

- Miért pont Ispánk?

2001 után sokat kirándultunk az őrségben és egy alkalommal, amikor hazafelé tartottunk megláttuk az útjelző táblán az Ispánk feliratot. Felkeltette a figyelmünket ez a szép nevű falu és bekanyarodtunk, hogy megnézzük. Nem csalódtunk a falu ugyan olyan szép volt, mint a neve. Egy dolgot viszont furcsállottunk, mert egy teremtett lélekkel sem találkoztunk. A keleti szerre mentünk és ott egy épülő faházat találtunk, ahol szintét nem volt senki. Első alkalommal a nyugati szert nem is láttuk, ahol most élünk. Hazamentünk Sárvárra és éltük tovább a megszokott életünket, de én mindig szívesen gondoltam vissza erre a kis falura. Egy véletlennek köszönhetően három év múlva sikerült nagyon rövid idő alatt eladni a Sárvári házunkat és természetesen az első utam Ispánkra vezetett a leendő építészünkkel, Mezei Sándorral, aki segített kiválasztani a telket, ami a nyugati szeren található és Ő álmodta meg a boronaházunkat és az akkor még fafaragó műhelyt, ami azóta a csokoládé manufaktúrának ad helyet

- Az Őrség tehát az a hely, ahol a család megtalálta a számításait és a nyugalmat?

Igen, a kézműves műhely átalakításához az Őrség Határok Nélkül Leader szervezet helyi termék pályázatán kaptunk jelentős pénzügyi támogatást. A csokoládé műhelyünket - a Muravidéki Magyar Rádió riportja után - már nem csak az Őrségben ismerik, mert immár visszatérő vendégeink is vannak. A Berzsenyi Dániel Megyei könyvtár szervezésének keretén belül a megyében nagyon sok ismeretterjesztő előadást tartok a kézműves csokoládé készítéséről, hogy az emberek jobban megismerjék a kézműves termékeket.


- Meséljen a csokoládé manufaktúráról, hogy jött az ötlet?

Ezt is egy véletlennek köszönhetjük. A szomszéd eladó ház kulcsa nálam volt, hogy ha valaki meg szeretné nézni, ne kelljen az ingatlanosnak mindig Ispánkra jönni. Egy fiatal pár érdeklődött a ház iránt, és amikor elköszöntek egy tábla kézműves csokoládéval hálálták meg a ház megmutatását. Mivel én az édesiparban dolgoztam volt egy kis rálátásom, de a kézműves csokoládégyártás teljesen különbözik az ipari csokoládégyártástól, azt is mondhatjuk, hogy úgy viszonyulnak egymáshoz, mint ég és föld. A kézműves csokoládégyártó nem használ a ganache készítésnél kakaóvaj kristályosításhoz hűtőt a minél gyorsabb eredmény elérése céljából, hanem tradicionális módon 48 óra alatt kristályosítunk. Ez azt eredményezi, hogy a kakaóvaj kristályszerkezete a legtökéletesebb módon alakul ki és hosszú ideig meg is őrzi ezt. Egy ipari csokoládé tölteléknél már 2 hónap alatt a gyors hűtés következtében már a töltelék kiszárad, elveszíti a jó állagát.

- Milyen alapanyagot szolgáltat az Őrség a csokoládékhoz?

A jó minőségű kézműves csokoládéhoz - a kiváló csokoládé alapanyagon kívül - mindenhol a világon a helyi ízeket és különlegességeket is belecsempészik a termékbe. Mi sem dolgozunk másképp. Amit a telkünk ad azt mind beletesszük a termékeinkbe. Fűszereket, gyógynövényeket (mentát, tárkonyt, mustárt, koriandert, bazsalikomot, levendulát, körömvirágot), aszalt szilvát, meggyet körtét almát, és a jó minőségű őrségi pálinkát, ami azért kerül a csokoládé töltelékbe, mert mi nem használunk tartósítószereket és egy kis mennyiségű alkohollal biztosítjuk a hosszabb szavatossági időt. Az erdőben nyár végén kiváló minőségű mogyorót lehet gyűjteni (ha gyorsak vagyunk és megelőzzük a mókusokat, peléket), ami a mogyorópraliné alapanyaga. A kökényből készült különleges likőr egy következő termék alapanyaga lesz. A részeg szilvánk kifejezetten aszalt szilvár,a pálinkára és kiváló minőségű marcipánra és a francia Valrhona csokoládéra épül.

- Mik általában a vendégek elvárásai, mely formációk lepik meg őket a legjobban?

Általában az emberek a legjobb minőséget szeretnék a pénzükért. Mi ennek igyekszünk megfelelni. A legjobb minőségű alapcsokoládékat használjuk a termékekhez. Ezek termőhely szelektált prémium minőségű kakaóbabokból készülnek Dél- és Közép-Amerikából, Elefántcsontpartról és Indokinából. Általában az emberek azt hiszik, hogy a jó minőségű csokoládé a magas kakaótartalomtól függ. Ez nem mindig van így, ahogy egy pálinka sem attól jó, hogy minél magasabb az alkohol tartalma, hanem a gyümölcs aromájától és a cefre megfelelő kezelésétől, a jó minőségű csokoládé is tükrözi a termőhely talaj és éghajlati viszonyait, a termés gyümölcsökre emlékeztető aromáját. Mi általában 65-75 százalékos kakaótartalmú belga és francia csokoládékat használunk. A csokoládé párosításnak, hogy például egy 75 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéhoz milyen fűszer vagy alkohol illik, ma már külön tudománya van a világban. Ezek elég újak még a magyar csokoládékedvelők számára. Meglepődnek például egy szerecsendiós fehércsokoládé trüffel, vagy egy mustár - tárkony pralinén, de amikor megkóstolják, nagyon tetszik nekik.

- Mondjon néhány emlékezetes történetet, ami a korábbi Nyitott Porták alkalmával, vagy más kóstoláskor történtek!

Most történt tavasszal egy termékvásáron Bük fürdőn. Német és osztrák vendégek jöttek vásárolni. Először csak nézegették a csokoládékat és azt kérdezték, hogy honnét valók. Nem akarták elhinni, hogy ezeket mi készítjük, azt hitték, készen vásároljuk őket külföldön és mi csak árusítunk. A másik kedves történetem, amikor tavaly az őrségi vásárban vasárnap visszajött egy szombati vásárlónk, hogy elmondja mennyire ízlett nekik a csokoládénk és még az ausztriai Zotter csokoládégyárban sem ettek ilyen finomat!

2 megjegyzés:

Kovács Miklós írta...

Nagyon jók ezek a rövid kis riportok, szeretek ilyeneket olvasni. Szóval még, még még... :)

J. írta...

Kedves szavaid továbbítom az illetékes felé! :)
Szerintem is tök jók és nagyon örülök, hogy itt a blogon megoszthatom Veletek őket.

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster