"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2015. május 17., vasárnap

Pünkösdkor megnyílik az orfalui Füveskert


A Virágzás Napjai zárónapján egy különleges, újonnan megnyíló kertbe  is ellátogathatunk Orfalun. Arról, hogy mit láthatunk majd ott, Brassai Dóra, a Füveskert ötletgazdája írt nekünk és az olvasóknak, leendő látogatóknak.

Az Őrségre és a Vendvidégre tekinthetünk úgy, mint egy nagy kertre. Az itt élő emberek a tájat művelték évszázadokon keresztül. A dimbes-dombos vidéken a hagyományos állattartás, rét- és erdőművelés hozta létre a táj jellegzetes mozaikos szerkezetét. Ennek az együttélésnek az eredménye egy harmonikus, "paradicsomi" táj és a gazdag növényvilág is. Az orfalui Füveskertre tekinthetünk úgy, mint kertre a kertben.

A pünkösd hétfőn megnyíló Füveskert szervesen kapcsolódik a falu központjában felújított Teaházhoz. Orfaluban 2013 májusában nyitotta meg kapuit a Fűszertár, Gyógynövénykiállítás és Teaház. Jelenleg  turisztikai és kulturális rendezvények helyszíne, de helyet biztosít Orfalu közösségi eseményeinek is. A gyógynövénykiállításnak és gyógynövényes előadásoknak otthont adó igényes épület értékes látnivaló.

Ugyancsak az ismeretterjesztést szolgálja majd a Gyógynövénykert.
 
Gyógynövénykert, Orfalu
A tájba illő kert egyedülálló különlegessége, hogy a test különböző részeire ható gyógynövényeket egy-egy emelt ágyásban mutatják be. Így külön ágyásba telepítjük a szív- és érrendszer működésére jótékonyan ható gyógynövényeket, a tüdő és a légutak, a gyomor és a bélrendszer, a máj, a vese, a bőr és az idegrendszer gyógyítóit. Az ágyásokban táblák mutatják az egyes növények általános és latin nevét. Az ágyásokat határoló lugasban táblákon olvashatnak az érdeklődők a növényekről bővebben. Az automata öntözőrendszer, az emelt ágyások a fenntarthatóságot szolgálják.
 

Az elnéptelenedő apró falvak fennmaradásának lehetőségei korlátozottak: a helyi értékekre épülő, a falu és a táj jellegét megőrző szelíd turizmus talán az egyetlen gazdasági alternatíva. A Gyógynövénykert megvalósulása bekapcsolja a vidéket a turizmus vérkeringésébe, a térség sajátosságait, hagyományait megtartva lehetőséget teremt a falumegújításra. Szándékunk és célunk, hogy a helyi termelést, tájra jellemző termékek létrehozását is segítsük, támogassuk. 

A konyhában működő sajtműhely, a rendezvényeinken rendszeresen bemutatott helyi termékek, a jó kapcsolat a termelőkkel ezt a célt szolgálja. Reményeink szerint a Füveskert és Fűszertár a gyógynövénytermesztésre is ösztönzően hat majd.


A Teaház bejáratánál olvasható az alábbi idézet, amely a Füveskertnek is szép mottója lehet:

“Az emberi ítéletnek megfeddő sorsát elkerüli az, aki az egeket mennyei kerteknek; és a kerteket földi egeknek nevezi. Mivel amennyire az alacsony föld a magas éggel föltehet: és földi szépségét az égi ékességgel egybevetheti: amint az Egek mennyei Paradicsomnak irigység nélkül neveztetnek, úgy kevélység nélkül a kertek földi egeknek".

(Lippai János: Posoni kert)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster