"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2015. május 19., kedd

Koncert könyékig befáslizva - interjú Krulik Zoltánnal

Krulik Zoltán
 
- Honnan van az ismeretség az Őrséggel és a fesztiválokkal (Virágzás, Hétrét)?

Sülyi Péter jóvoltából már az első alkalmakkor itt lehettünk a Makámmal. De ez soha nem csak egy fellépés a sok közül. A hely szelleme, már az első pillanattól olyan mélyen megérintett minket, hogy igyekszünk mindig több napot itt tölteni, és lehetőleg a családot is magukkal hozni.

- Ahogy az Őrség is különbözik a többi tájegységtől, úgy a fesztiválok is mások, szerinted is van különbség? Te hogy érzed magad itt?

A különbséget egyrészt a teljesen egyedi környezet, a táj, az építészet, a jellegzetes településforma, és persze, az itt élő emberek adják. Több helyen is játszottunk az évek során. Pityerszeren, Őriszentpéteren, Kercaszomoron, Nagyrákoson, és mindenütt vannak barátaink. Annyira jól érzem magam, hogy turistaként is visszajárok gyakorta a feleségemmel.


- A Virágzás Napjaira Petri György, Weöres Sándor és Sík Sándor versek feldolgozásával érkezel? Mi alapján választottad őket, milyen verseket használtál fel tőlük? 

Petri György szerelmes és halál versei adják a műsor javát a 70-es, 80-as években, főleg szamizdatban megjelent köteteiből. Az ő költészetével már 1974 óta foglalkozom, s mivel idén Weöres Sándor lemezzel készülünk a Rongyszőnyeg ciklusból, született néhány dal, mint például az Amikor még kicsi fiú voltam - melyet én énekelek, tekintettel a versek inkább férfi előadóhoz köthető tartalmára. Sík Sándor születésének 125. évfordulójára készült tavaly a Százgyökerű szív című előadás. A dalok javát én komponáltam, és ezek szintén inkább férfi dalok, így ezek közül is beválogattam néhányat a május 22-i műsorunkba. Társam ezen az estén Horváth János gitáros lesz, akivel diákkorom óta ismerjük egymást és az általa alapított Cirkusz együttesben évekig közösen zenéltünk a blues és soul jegyében.


- Sok fellépésed volt már az Őrségben, biztosan vannak történetek, amire örömmel emlékezel! 

Még a 90-es években, egyik első koncertünket, mely Kercaszomor sportpályáján lett volna, elmosta az eső.  A kocsmába szorultunk sokad magunkkal, gumicsizmás, kaszás, kapás férfiak közé. Aztán elővettük a hangszereinket. Eleinte kicsit izgultunk, hogyan fogadják ezt a sokféle világot szintetizáló muzsikát, de hihetetlen jó hangulat keveredett, itt is sok barátot szereztünk! 


A másik történet, ha nem is örömtelien indult, de mindenképpen feledhetetlen. Három éve Őriszentpéteren elbotlottam a köves úton és egy üveg összevágta a bal kezem. Tíz sebből véreztem. Öt perc volt hátra a műsorkezdésig. Ráadásul, a Makám koncert előtt a Neil Young Sétány zenekar vendégeiként is kellett szerepelnünk pár számban. Felrohantam a Teleház irodájába, éppen Ica volt ügyeletben, gyorsan bekötözött, és mivel néhány ujjam kilógott a fásliból, kissé remegő kézzel, de végigzongoráztam, végiggitároztam az estét könyékig befáslizva. Azóta, a zenekar tagjai csak műanyag pohárral engednek sétálgatni Őriszentpéteren a koncert előtt.
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster