"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2015. március 31., kedd

Madárlesen

Tavaly kezdtük el élő webkamerák segítségével nyomon követni egy bükki kerecsensólyom pár, Koppány és Csenge, illetve egy keselyűsi fekete gólya pár, Tóbiás és felesége életét. Ezek a gyönyörű madarak szép lassan a mindennapjaink részeivé váltak. Több száz emberrel együtt izgultuk végig a fiókáik felcseperedését egészen a kirepülésükig.

A kerecsensólyom fiókák, Csillag és Csanád tavaly júniusi kirepülése mély sebeket és hatalmas űrt hagyott bennem. Csanád nagyon kis ügyes volt, de a kislány kirepülése körüli bizonytalanság, az, hogy a kirepülés közben vashoz ütközés hangjait lehetett hallani, az borzasztóan megviselt. Akarom hinni, hogy mindketten épségben vannak, hogy megkezdték önálló kis életüket, hogy idővel párt találnak magunknak és ugyanúgy, mint a szüleik, majd valahol ők is elfoglalják a saját fészkeiket, hogy életet adhassanak a fiókáiknak.

A kirepülésük után úgy éreztem, hogy soha többé fészeklesés, mert én ezt lelkileg nem bírom elviselni. Még a fekete gólyák kirepülését sem akartam végignézni. Aztán eltelt pár nap, és csak-csak visszatértem a gólyákhoz... az ő kirepülésük körül nem maradtak bennem kételyek. Biztos vagyok benne, hogy mindhárman elég erősek voltak ahhoz, hogy útra keljenek... a többi a természet dolga.

Amikor összeszedtem magam, a kerecsensólymokhoz is benéztem néha... Csanád még visszarepült párszor az üres fészekdobozhoz, megmutatni magát... majd kabasólymok érkeztek, ők is ott szerettek volna költeni. Édes kis madárkák. Csenge, a kerecsensólyom anyuka rendszeresen visszajárt hozzájuk riogatni... gondolom így akarata tudtukra adni, hogy az az ő fészekládája, még akkor is, ha most éppen nem használja. Ennek ellenére a kabák lerakták a tojásaikat, de a költésük tavaly nem járt sikerrel...

A FB-on van egy közösség, a Ragadozómadár webkamerák - Raptors Webcams HU, amit követek. Február végén érkezett a hír, hogy Csenge és Csanád újra a fészekládánál vannak :) Március elején pedig Tóbiás is megérkezett Keselyűsre. Elkezdte csinosítgatni a fészket, hogy mire az asszonykája megérkezik, minden rendben legyen. Pár nap elteltével ő is megérkezett. Teljes a csapat! :)

Mi pedig újra a kamerák előtt ülünk és drukkolunk a madarainknak.

A sikeres párzások eredményeképpen Csenge 5 tojást rakott és elkezdődött a költési időszak. Koppány szorgalmasan hordja Csengének az élelmet, a fészeknél megjelent egy fiatal kerecsen is. Egyelőre csak megy a nagy találgatás, hogy ki lehet az...

Ugye-ugye tisztelt madártani szakértők - kedves Barbárok - ha leszállnának a magas lóról és partnerként kezelnék az "amatőröket", akkor már rég beláthatták volna, hogy igenis szükséges és van létjogosultsága a színes gyűrűk használatának hazánkban is. Csak azért, mert nem Önök találták fel a spanyol viaszt, még nem biztos, hogy nem kell azt használni! A balatoni hattyúk nyakán is színes a jelölés... legalábbis a mi egyik hattyúnkon sárga a nyakék. Oké, ez nem lábgyűrű, de színes, egyébként meg tessék már felvenni a kapcsolatot olyan külföldi szervezetekkel, akik ilyen gyűrűket használnak. Írják össze mi a pro és mi a kontra és tessék ezek alapján érvelni a nyilvánosság előtt. És nem egyszerűen, csak dacból leépíteni a jónépet.

Ugyanez vonatkozik a legkevésbé sem madárbarát fészekdobozaikra is, amit az eu-s projekt keretében, jó sok pénzért sikerült "kifejleszteniük". Ezek a fészekdobozok rettenetesek és az, hogy Csengééknél nem történt még komolyabb baleset, az csak a madarak ügyességének köszönhető és nem a madártani szakik szakértelmének. Annyi jó példa van szerte a világban, olyan profi ládákat használnak máshol... én nem értem, miért nem nyitják ki a szemüket?! Vagy csak vegyék elő Schmidt Egon és Bécsy László Ezer ágán ezer fészek című könyvét. Olvassanak és tanuljanak!

Az ötödik tojás:


A gólyáknál is megtörténtek a párzások, de náluk még nincsenek tojások... a kamera továbbra is csak állóképet közvetít :( bár jelenleg még azt sem.

Az érkezés:

Sok sikert madárkák!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster