"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2014. január 16., csütörtök

Tovább szépül a Himfai Parkerdő

Amikor legutóbb ott jártunk, nekünk már akkor is nagyon tetszettek a tó körül végbement változások. Tiszta, rendezett, ápolt volt minden. Hihetetlenül jól éreztük magunkat... "igazán otthon voltunk..."Szeretjük ezt a parkerdőt és ezt a tavat.

A tó ősszel.
Tegnap éjjel olvastam a Vas Népe oldalán, hogy a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége január 1. óta nem ad ki horgászjegyeket a tóra, halgazdálkodási jogukról és az ezzel kapcsolatos vízgazdálkodási kötelezettségeikről lemondtak. Általános horgászati tilalom van érvényben az új haszonbérlő kijelöléséig.

Viszont:
A 92 hektáros parkerdőben lázas munkálatok folynak. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. egy közel nettó 40 millió forintos beruházás valósít meg. Önerőből. Lesz egy kulturált fogadási pont, megújul a parkoló, a pihenő és tűzrakó helyek és lehetővé válik majd nagyobb csoportok kiszolgálása is. Lesz egy új, Cincér névre hallgató tanösvény, bővítik a sportrétet, építenek egy 5 méter magas járószintű madármegfigyelő tornyot, valamint egy védő és tárolóépületet gerendaház formájában. Sőt lesz túrakerékpáros nyomvonal, nordic walking és futópálya is. A munkálatok tervezett befejezési időpontja 2014. március 30., az ünnepélyes átadásra 2014. áprilisában kerül majd sor. (Teljes cikk ITT olvasható).

Kívánom, hogy minden úgy sikerüljön, ahogyan azt eltervezték és horgászfeleségként remélem, hogy nemsokára megint lehet majd horgászni a tavon.

Tudom, hogy minden beruházás más és eltérő költségvonzattal rendelkezik, de a madármegfigyelő toronyról eszembe jutott, hogy pár éve Csopakon - nagyrészt eus-támogatásból - épült egy egyedülálló, a Balatoni nádasok élővilágát bemutató öko-kerékpáros pihenő amelynek része egy megfigyelő torony...

Íme, a megfigyelő torony távolról...
... és közelebbről.
Játszótér is épült.
Tematikus ismeretterjesztő táblák..
Aki okosodni szeretne, annak néha bokáig a sárban kell járnia.
Az egyik legnagyobb élőmunka-igényű és ezáltal
talán a legdrágább magyar bicikliútszakaszok egyike.
Félreértés ne essék, én is bicajozom és örülök, hogy épülnek bicikliutak.
Nekem tetszik ez a komplexum. Jó látni, hogy nem csak leépülés van otthon, hanem bizony szépülnek is a települések. De...

Az projekt elszámolható költsége 109 441 019 darab magyar forint volt.
... megérdemelne egy külön bejegyzést, hogy mennyivel költséghatékonyabb lehetne egy beruházás, ha nem pályázati pénzből valósulna meg illetve, hogy mitől válik méregdrágává Magyarország megújulása.

2 megjegyzés:

kavics írta...

Szépséges parkerdő, hívogató.. menni fogunk:-)

J. írta...

Várni fogunk :-)

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster