"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2012. április 23., hétfő

Ízlések és konyhák

A troll konyhát a mai napig nem sikerült megszeretnem. Elnagyoltan, unalmasan és érzések nélkül főznek - szerintem. Van pár étel, ami ízlik, de ezek között helyi specialitás egy nincs. A főszakink a héten túlszárnyalta saját magát, új ételt főzött. Ez azért nagy teljesítmény, mert évek óta ugyanazokat a kajákat főzi, szinte napra pontosan tudjuk, hogy mikor mi fog következni...

Az új levesfelelősnek köszönhetően idén a krémlevesek elég egyenízűek - mindegyiknek krumpli íze van, ami nem is csoda, hiszen sűrítés gyanánt irdatlan mennyiségű krumplit használ. Azt hittem, az új levest is ő főzte, így először nem is akartam megkóstolni, mert a héten már éppen elég krumplilevest ettem.
Amikor kiderült, hogy ez nem az ő műve, akkor mégiscsak győzött a kíváncsiságom. Pláne amikor kiderült, hogy pár darab rákocska is akad hozzá... A garnélát imádom, legyen bármilyen módon elkészítve, hihetetlen mennyiséget el tudok fogyasztani belőle.

Citromfű krémleves garnélával
Ez a leves nem trollos, nagyon egyszerű és nagyon finom. Van benne hagyma, egy kis darab cirtomfű (NEM Melissa officinalis hanem Cymbopogon!), krumpli, tejszín és ami a legjobb: a levesbetét rák.

Olajon a hagymát meg kell futtatni, egy darab citromfüvet dobni hozzá, majd következhet a krumpli, a víz és az ízlés szerinti :) ízesítés. Ha megfőtt a krumpli, mehet a turmixba majd majd jöhet bele a tejszín is és egy rövid összemelegítés után pikk-pakk kész a leves. Az i-re a pontot a rákhús teszi fel.

A citromos aroma, a tejszín selymessége és a rákhús íze együtt szerintem verhetetlen. Ez lett az egyik kedvenc tavaszi-nyári levesem, nekem hidegen is ízlik. Remélem, idén még sokszor lesz!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster