"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2012. január 17., kedd

Maradt még mit elherdálni?

Sokak szerint a következő hírnek talán örülni kellene, én azonban nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy inkább mégis csak sírjak-e? Csak nem egy újabb, osztrák tulajdonú hotel van készülőben? Természetesen ezt a cikket is a vasnepe.hu-n találtam.

Osztrák vállalkozó vette meg a csepregi műemlék kastélyt
 
Közel húsz évi árusítás után a közelmúltban végre új tulajdonosa lett a Csepreg főterén álló egykori Nádasdy kastélynak.

2012. január. 13. péntek | Szerző: Tersztyánszky Krisztina

 Az impozáns, ám leromlott állapotú műemléket az elmúlt években már több tucatnyi érdeklődő megnézte, sőt voltak olyan potenciális vevők is, akiknek a vásárlási szándéka komolynak tűnt.

Az általános iskola néhány évvel ezelőtt költözött ki az épületből, viszont az önkormányzat már mintegy két évtizede keresi a kastély végleges tulajdonosát és hasznosítóját.

Az üzlet végülis egy osztrák vállalkozóval köttetett meg, akinek lánya beleszeretett a kastélyparkban álló Szedenik-villába. Az önkormányzat az épületegyüttest együtt kívánta eladni, a két épületért sikerült megegyezni 69 milliós vételárban. 

Igaz, korábban többet szerettek volna kapni a kastélyért, de így sikerült kiváltani a főtér beruházással kapcsolatos hitelfelvételt, az önkormányzatnak nem kell eladósodnia. Az új tulajdonos tavasszal elsőként a villát újítja fel.


Sajnos, soha életemben nem jártam még Csepreg városában, így a kastély épületét és környékét sem ismerem, de amikor ezt a cikket elolvastam, eléggé ledöbbentem a 69 millió forintos vételáron. Kicsit kutakodtam az interneten és találtam ITT a kastélyra vonatkozóan egy ingatlanértékesítési tanulmányt, amelyből minden, a cikkel kapcsolatosan bennem felmerült kérdésre választ kaptam. (Egyet kivéve: mekkora az ingatlan forgalmi értéke a tanulmány tükrében?)

A tanulmányból kiderül, hogy a kastélyhoz két villa, egy technikai labor és nem utolsó sorban egy 1,6 hektáros kastélypark is tartozik, telis-tele többszáz éves fákkal, fakülönlegességekkel. De található itt több kőasztal padokkal... és egy neoreneszánsz teaház is.

A számok, amelyekre kíváncsi voltam:
telek: 16.345 m2
Nádasdy kastély: 1.736,7  m2
Szedenich villa, amibe az osztrák vállalkozó leánya egyből beleszerettet: 198 m2
És habnak a tortán:
a romos Eperjesy villa: 254 m2
a környezetidegen technikai labor: 68 m2
Az épületek különféle százalékokkal redukált hasznos alapterülete: 1.314,2 m2

Mostanában elég sokat nézegettünk az osztrák ingatlanos oldalakat, többek között EZT is. A hétköznapi ingatlanok vételárának összehasonlítása esetében az a gyakorlat, hogy a vételárat osztják a hasznos alapterülettel. Szerintem ez így eléggé sántít, de jobb híján ez is megteszi. Azt nem tudom, hogy a műemlék jellegű kastélyokra milyen számítás vonatkozik, de nézzük a számokat:

Az egyszerűség kedvéért 300 Ft/euró árfolyammal számolva 230.000 euróért adták el ezt a Csepreg Város Szabályozási Terve alapján "különleges terület" besorolású ingatlanegyüttest. m2-re vetítve ez:
230.000/1.314,2 = 175 euró/m2, azaz 52.503 forint/m2,
Ha a telekkel számolok: 230.000/16.345 = 14 euró/m2, azaz 4.200 forint/m2.

Jó üzlet volt? Valakinek biztosan. Húsz éve keresik a hasznosítási lehetőségeket a városatyák, ennyire futotta. Valamikor, nem is olyan régen, volt egy Virágzó Csepreg programja...

A letölthető tájékoztató anyag ITT található
Nem mondom, hogy a lehető legjobb ötletnek tartom, de kiindulási alapnak nem lett volna rossz. Nem hiszem, hogy volt ilyen, de esetleg tarthattak volna egy lakossági ötletbörzét, vagy divatosabban fogalmazva brainstormingot, ahol a lakóhelyükért valamit tenni akaró csepregiek is javaslatot tehettek volna a terület hasznosítására.

Nem tudom, a megboldogult Nádasdyak, törökverő Fekete Béggel az élükön mit szólnának, ha tudnák, hogy csepregi birtokuk potom pénzen osztrák kézbe vándorolt...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster