"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2012. január 15., vasárnap

Földek a zsebekben

Még tavaly akartam erről írni, de valahogy elmaradt. Ám most Pupa legutolsó hozzászólása kapcsán újra eszembe jutott, hogy decemberben olvastam egy cikket:

Zsebszerződéses földeket vásárolhat fel a nemzeti park

A kormány 450 millió forintot átcsoportosított az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy legalább 500 hektár, feltehetően zsebszerződéssel érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet felvásároljon.

2011. december. 16. péntek | Szerző: vasnepe.hu

- A döntés tényleges és egyben szimbolikus lépés a zsebszerződések felszámolására - mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a kormányhatározatot ismertető Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

- Ezzel a tettel megmutatjuk, hogy nemcsak szavakkal, hanem szigorúbb jogszabályokkal is küzdünk a zsebszerződések ellen - tette hozzá az államtitkár.

A kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy védje, gyarapítsa az állami termőföld vagyont, megakadályozza a feltételezhetően jogellenes külföldi földhasználatot, és a tiltott tulajdonszerzést.

- A törvényi szabályozás szerint a védett és védelemre tervezett természeti területeket 2015 végéig állami tulajdonba kell venni, tehát a kormányhatározat jelentősen segíti az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot a feladata teljesítésében - jelentette ki Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy a kormány döntése egyedülálló helyzetet teremt, hiszen ritka az a pillanat, amikor a gazdasági, a nemzeti, a természetvédelmi érdekek és a gazdák érdekei egyszerre kapcsolódnak össze.

Az igazgatóság a terület vagyonkezelőjeként hasznosíthatja az érintett földeket, így bérbe adhatja olyan helyi magyar vállalkozóknak, akik a természetvédelemmel összhangban gazdálkodnak. A döntéssel a kormány, a birtokpolitikai irányelvekhez hűen támogatja a helyi kis – és közepes vállalkozásokat, a családi gazdaságokat és segíti a vidéki foglalkoztatottság bővülését.

Portálunk nyáron számolt be róla, hogy EU oltalom alatt álló természetvédelmi területen, Viszák, illetve Kisrákos környékén illegálisan folytatott nagyüzemi zöldségtermesztést egy osztrák vállalkozó. A kormány szándéka, hogy hasonló esetek ne történhessenek meg a jövőben.

Az Őrségi Nemzeti Park területén mintegy 4600 hektár olyan természetvédelmi oltalom alatt álló termőföld található, amelyet valószínűleg jogellenes szerződések segítségével külföldi állampolgárok használnak.

Sebestyén Róbert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány döntése az első nagy lépés annak érdekében, hogy természetvédelmi területek állami tulajdonba kerüljenek.

Az érvényes jogszabályok szerint kizárólag az Őrségi Nemzeti Park tehet vételi ajánlatot az érintett területekre vagy szerezhet tulajdont kisajátítással. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) ilyen törvényi lehetősége nincs, ezért a kormány a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 2011-es állami földvásárlásra fordítható keretéből 450 millió forintot átcsoportosított az Őrségi Nemzeti Parkhoz. Az összeg felhasználásával legalább 500 hektárnyi termőföld kerül a magyar állam tulajdonába és a NFA vagyoni körébe. A vagyonkezelési feladatokat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága látja el.

A lépés egyértelmű jelzés mind az érintett külföldiek mind a magyar gazdák számára a kormányzati szándék komolyságáról.
Marácka határában
Armstrong holdra lépést követő szavai jutottak az eszembe, csak kicsit másképp... nagy lépés ez nekik, de kis lépés ez a magyaroknak... Olyan egy kifordított világban élünk. Ne értsen félre senki, nagyon örülök annak, hogy legalább 450 millió forintot sikerült átcsoportosítani erre a célra de egy pohár vízzel nem lehet erdőtüzet oltani. Nem jelzésértékű lépésekre van szükség. A választások idején azzal kampányoltak, hogy megvédik a magyar földet. Lassan lejár a termőföldvásárlási moratórium, de a sumákoláson kívül más nemigen történik ebben a témában.

Ha mindenki tudja, hogy csak az Őrségben minimum 4600 hektárnyi földet JOGELLENESEN külföldiek használnak, akkor miért kell állami pénzt áldozni a visszavásárlásra? Ha jogellenes, akkor semmis és azonnal, mindet vissza. Ezt a 450 milliót pedig másra is lehetne fordítani.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster