"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. október 23., vasárnap

'56 másik oldala

"... Ezerkilencszázötvenhatot az egész irodalom, az egész sajtó, a zene, festészet, a művészet, a tudomány, a politika elárulta. Minek árulta el? Annak, hogy élni csak kell. Senki sem mert meghalni, mint az orosz tankok alatt a munkások és a diákok és a gyermekek. Költő, író, szobrász, zenész, festő, orvos, tanár, mérnök, miniszter, katona, paraszt, munkás. Soha még nép nem volt ennyire elhagyatott. Semmiféle vagyon, hír, hatalom nem ér annyit, mint amennyit mindezért most fizetni kellett. Nincs az életnek olyan mélysége és magassága, amely ez alatt az árulás alatt ne roskadna össze.
Egy év múlva már úgy éltek, mintha semmi sem történt volna. Mintha e hitvány és korrupt nyomorult és züllött, tisztátalan és aljas népben egyszer, egyetlen egyszer és egyedül nem ragyogott volna fel az igazság, és nem mondta volna ki egyszerre és egyhangúlag mindenki, aki itt él, kétszázszoros túlhatalom ellenére. Aki ezt elárulta, az már nem hitvány és nem aljas és nem korrupt és nem nyomorult. Tovább élnek és énekelnek és festegetnek és szónokolnak és tanítanak. Tényleg semmi sem történt? ... "
 (Hamvas Béla: Patmosz I.)

És hogy egy kis Őrséghez közeli vonatkozása is legyen a témának:
A Patmosz I. hangoskönyv formájában is megjelent. Ezen Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas színművész (aki Magyarföld polgármestere is volt, ám szeptember 26-án lemondott tisztségéről) előadásában hallgathatjuk meg Hamvas Béla gondolatait. (Itt is fent van, az '56-os rész 0:55:18-nál kezdődik.)

2 megjegyzés:

Pupa írta...

Este indulunk Lord koncertre (ősrégi Őrségi kölykök)!
Ezt a számot Nektek küldöm :

http://www.youtube.com/watch?v=8FTZGWYJu3U&feature=related

tavaly szenzációsak voltak, teltház, rock

J. írta...

Köszönjük szépen! Remélem, jól éreztétek magatokat tegnap este :)

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster