"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. szeptember 13., kedd

Az őrségi zöldségbotrány 2.

Őrségi zöldségbotrány: pénzbüntetés és tiltás az osztrák cégnek

A hatóság 900 ezer forintos bírsággal sújtotta azt az osztrák érdekeltségű társaságot, amely engedélyek nélkül folytat intenzív öntözéses zöldségtermesztést az Őrségben. A céget továbbá eltiltották a vízkivételtől, a vegyszerezéstől, elrendelték a kutak lezárását, a szivattyúk eltávolítását, az azok működtetéséhez szükséges energiaellátó-rendszer kiépítésére kért engedélyre pedig nemet mondtak.

2011. szeptember. 13. kedd | Szerző: Kiss Tamás

Mint arról beszámoltunk: az Őrségi Nemzeti Parkban, védett, ráadásul Natura 2000-es, vagyis EU oltalom alatt álló természetvédelmi területen, Viszák, illetve Kisrákos környékén egy osztrák zöldségtermelő cég három mély víznyerő kutat is fúrt, s ugyancsak engedély nélkül a helyi hagyományos (védett) kisparcellás művelési móddal szöges ellentétben álló intenzív, öntözéses, kemizált zöldségtermelésbe kezdett.
A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség betiltotta az engedély nélkül fúrt kutak használatát, ennek ellenére a földeken a munka múlt szerdai ottjártunkkor is folyt. Az említett hatóságtól azt is megtudtuk, hogy július 6-án hivatalból úgynevezett kötelezési eljárást indítottak a viszáki és a kisrákosi ingatlanokon engedély nélkül létesített fúrt kutak vízjogi fennmaradási engedélyezési tervdokumentációjának benyújtására és a kisrákosi ingatlanon folyamatban lévő tevékenység felfüggesztésére.
A hatóság közleményéből az is kiderült, hogy a "kutak vízjogi fennmaradási engedélykérelmét az előzetes vizsgálati-környezetvédelmi engedélyezésre irányuló eljárás jogerős lezárását követően, a döntés figyelembe vételével fogják elbírálni, ami által biztosítható, hogy a természetvédelmi érdekek maradéktalanul érvényre jussanak és az Őrségi Nemzeti Park létrehozásának céljaival megegyező döntés szülessen." A felügyelet addig is figyeli az érintett ingatlanokon folyó tevékenységet, és a jogszabály által meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazza.
A téma a parlament hétfői ülésén is szóba került, a vidékfejlesztési miniszterhez címzett kérdésében Bana Tibor, országgyűlési képviselő - aki felszólalása szerint Rába Kálmán megyei közgyűlési képviselővel korábban már megkeresték az Őrségi Nemzeti Park igazgatóját, majd levelet írtak a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójának - azt tudakolta, hogy a nemzeti ügyek kormánya milyen lépéseket tervez a magyar termőföld megvédése érdekében, milyen módon kíván gátat szabni a külföldiek térhódításának, hogyan számolják fel a zsebszerződések által teremtett helyzetet?
Válaszában dr. Ángyán József államtitkár arra emlékeztetett, hogy a természetvédelmi őrszolgálat június 21-ei jelentése nyomán a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az osztrák vállalkozót már másnap felszólította az engedély nélküli tevékenység befejezésére, majd 30-án is megtette ugyanezt, a vízjogi engedélyek bemutatására pedig augusztus 15-i határidőt szabott. Ángyán József közlése szerint az erre vonatkozó, utólag benyújtott kérelmeket szeptember 5-én elutasította hatóság, ennek ellenére szeptember 6-án és 7-én is azt tapasztalták, hogy az osztrák vállalkozó nem hagyott fel a tevékenységével. Az államtitkár arra is kitért, hogy szeptember 9-én ezért a hatóság 900 ezer forintos bírsággal sújtotta az illető társaságot, továbbá eltiltotta a vízkivételtől, a vegyszerezéstől, továbbá a kutak lezárását, a szivattyúk eltávolítását is elrendelték, az azok működtetéséhez szükséges energiaellátó-rendszer kiépítésére kért engedélyre pedig nemet mondtak. A cég fellebbezése nem halasztó hatályú, az említett intézkedések meg fognak történni.
Ángyán József arról is tájékoztatott, hogy "megszületett a döntés, hogy büntetőjogi feljelentést teszünk, az eszközök lefoglalása következik, ha ez sem akadályozza meg a tevékenységében, és végül a kisajátítás eszközével fogunk élni. Vagyis a saját nemzeti érdekeinket a saját területünkön megvédjük."

(forrás: vasnepe.hu)

A "... saját nemzeti érdekeinket a saját területünkön megvédjük" szellemében nem kellett volna már sokkal korábban felébredni? Hogyan fordulhatott elő, hogy ez az ügy egyáltalán idáig fajuljon? És miért nem akarják felülvizsgálni a vas megyei zsebszerződéseket? Amúgy meg olyan hajdenagyot nem mondott az államtitkár úr ezzel a mondatával. Az lenne végre a valami, ha a nemzeti érdekeinket nemcsak a saját területeinken, hanem azon túl is megpróbálnák megvédeni.

Azt sem értem, hogy a kútfúró cég felelőssége miért nem merül fel akkor, amikor egy nemzeti park területén engedély nélkül végeznek professzionális kútfúrást? Valószínűleg nem a román napszámosok tervezték meg és ásták ki ásóval meg kapával a lyukakat és telepítették a kutakat.

Az osztrákra kirótt 900000 forintos pénzbüntetést meg én személy szerint nevetségesnek tartom. Ennek a 4000 eurót el nem érő pénzbüntetésnek nem hiszem, hogy olyan nagyon-nagyon elrettentő hatása lesz majd a hasonló pofátlanságokkal szemben. Az osztrák paraszt valószínűleg szívja a fogát (a saját anyját 10 euróért is eladná szellemében), de röhögve kicsengeti, ha lejár a határidő és aztán majd szépen ügyeskedik tovább, magyar földön.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster