"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. szeptember 15., csütörtök

Az őrségi zöldségbotrány 3.

Őrségi zöldségbotrány: megvezették az osztrák vállalkozót?

Az Őrségben nagyüzemi zöldségtermelésbe kezdő Peter Erath szerint abban hibáztak, hogy a telkeket nekik átadó személynek elhitték, minden további nélkül fúrhatnak kutakat, s arról sem informálták őket, hogy a terület nemzeti parkban van. Erről beszélt a vállalkozó lapunknak Kumkirnban.

2011. szeptember. 15. csütörtök | Szerző: Kiss Tamás

...
Az osztrák céget tulajdonló Peter Erath érdeklődésünkre elmondta, bizonyára követtek el hibákat, de végig jóhiszeműen jártak el. Hibáztak abban, hogy a telkeket nekik használatra átadó személynek elhitték, hogy a földeken minden további nélkül fúrhatnak kutakat, s arról sem informálták őket, hogy a terület nemzeti parkban van. Erre a hatóság emberei hívták fel a figyelmüket, amikor közölték, hogy a kútfúráshoz engedélyt, a már elkészültekhez pedig fennmaradási engedélyt kell kérniük. Peter Erath szerint az akkor kiszabott bírságot kifizették, egy szombathelyi vállalkozást pedig megbíztak azzal, hogy a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által megszabott augusztus 15-ei határidőig adja be a kutak fennmaradási engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat. Eme cég késlekedése miatt lekésték a határidőt, ezért egy hét halasztást kértek és kaptak.
(A környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség megtudtuk: mivel a vízjogi fennmaradás engedélyezéséhez szükséges dokumentumok nem érkeztek be a megadott augusztus 15-ei határidőre, a törvényi előírások szerint a hatóság augusztus 22-én saját maga rendelte el az eljárás elindítását.)

Az osztrák vállalkozó szerint jóhiszeműen jártak el Peter Erath (balról) és ügyvédje, dr. Johannes Stieldorf szerint: ha illegálisan akartak volna termelni, akkor nem fektetnek be ennyit Fotó: Szendi Péter
Az osztrák vállalkozó szerint jóhiszeműen jártak el Peter Erath (balról) és ügyvédje, dr. Johannes Stieldorf szerint: ha illegálisan akartak volna termelni, akkor nem fektetnek be ennyit Fotó: Szendi Péter

A tervek elkészítésére általuk újonnan megbízott vállalkozás kérelmére a kutak vízjogi fennmaradási engedélyezésére irányuló eljárást az előzetes vizsgálatot lezáró határozat jogerőre emelkedéséig a hatóság felfüggesztette, s arra hívta fel a figyelmet, hogy az előzetes eljárást kezdeményező kérelmet (és egy másik, egy 210 ezer forintos igazgatási szolgáltatási díjról is rendelkező végzés értelmében a hiánypótlást is) október 31-ig nyújtsák be.
Peter Erath úgy gondolja, hogy eddig a határidőig kell beadni az engedélyezéshez szükséges papírokat. (Meglepődött, amikor tőlünk meghallotta, hogy mi hangzott el a magyar parlamentben.) A vállalkozó érdeklődésünkre elmondta, a kutakból (amelyek mélysége szerinte nem haladja meg a 30 métert) az engedélyeztetéshez szükséges vízmintavétel érdekében húzták a vizet napi 3-4 órában, s mivel nem akarták, hogy a kutak környékén gyűljön fel, ezt a mennyiséget csepegtették el aztán a földeken. Peter Erath arra is kitért, mivel az általa használatba vett területen korábban is nagy parcellás gazdálkodást folyt, nem gondolt arra, hogy ehhez külön engedélyt kell kérnie, s megismételte: nem tudta, hogy a földek nemzeti parkban fekszenek.

- Elhittük, hogy minden rendben van, és ennek ellenkezőjére nem figyelmeztettek minket. Azóta azon dolgozunk, hogy ezt helyrehozzuk - fogalmazott Peter Erath, hozzátéve: cége minőségi, bevizsgált zöldségeket szállít az európai piacokra, a gazdálkodás során a nemzetközi GLOBALGAP- Jó Mezőgazdasági Gyakorlat - követelmény és teljesítési kritérium rendszere szerint dolgoznak.

A vállalkozó végül elmondta: hosszú távú (köztük földenergiával működő üvegházak létesítését is tartalmazó) tervekkel, munkahely teremtési szándékkal vágott bele az őrségi zöldségtermesztésbe, és nagyon sok támogatóra talált. Mint hozzátette: ha illegálisan akart volna termelni, akkor nem fektet be ennyi pénzt és energiát a projektbe.
Végül annyit: az MTV Híradójának tudósítása szerint az osztrák vállalkozó munkásait a természetvédelmi őrök öntözés közben tetten érték. Rendőri közreműködéssel lefoglalták a traktorját, majd természetkárosítás miatt feljelentést tettek ellene.

(forrás: vasnepe.hu)

"Nem tudtuk...", "Elhittük..."
Az egész annyira átlátszó, hogy az már szinte fáj.
Elhiszi valaki, hogy a "jóhiszemű osztrák" úgy vesz mezőgazdasági használatba több hektárnyi földet, hogy a megvezetett szegénynek fogalma sincs arról, hogy ez a bizonyos földterület egy nemzeti park területén van vagy hogy nem jár utána a hatályos jogszabályoknak és előírásoknak, mielőtt több millát befektet rajta?
Na ne mááá!

Pár dolgot én azért még megkérdeztem volna az osztráktól:
1. Járt-e már az Őrségben autóval vagy ezen a durván 50 kilométeres szakaszon, a burgenlandi Kumkirn és Viszák/Kisrákos között magán helikopterrel vagy repülőgéppel közlekedik-e? 
Ugyanis az "Őrségi Nemzeti Park" táblák büszkén hirdetik az utak szélén, hogy itt bizony nemzeti park területén járunk.
2. Ha nem ért magyarul, akkor gondolt-e már arra, hogy beszerezzen egy német-magyar szótárt és megnézze, mit is jelent a "nemzeti" és a "park" szó németül?
3. A saját hazájában milyen előírásokat kellene betartania egy Natura 2000 besorolás alá eső területen?

Nem tudom miért, de most valahogy A kőszívű ember fiaiból az a rész jutott az eszembe, amikor Baradlay Richárd kiadta az új jelszót a csapatának: "Nyergelj, fordulj!"

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster