"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. július 3., vasárnap

Amikor fellobbannak a tüzek


Július 3-án, vasárnap este újra kigyúltak a tüzek Trolliában, a hegyekben.

Az Ifinger
A Hochmuth
Jézus Szent Szívének ünnepe ez. Ezen a napon Isten emberszeretetét ünnepeljük, ami abban teljesedett ki, hogy Isten Egyszülöttét adta nekünk, aki a végtelen szeretet eszközévé tett "emberi szívvel" szerette a világot.

Jézus Szent Szívének kultuszát Alacoque Szent Margit-Mária látomásai szentesítették a 17. században. Ő már kislánykorában belső hangokat kezdett hallani és látomásai voltak. Novíciátusának ideje alatt folytatódtak a rendkívüli jelenségek, állandó eksztatikus állapotban volt, ezért elöljárói vizsgálatot rendeltek el, melyek inkább megaláztatást jelentettek. A fogadalomtétel előtti napon kirendelték, hogy őrizze a kolostor szamarait. Egy bokorba húzódva imádkozott és megvilágosodást kapott Krisztus kínszenvedéseiről. Ebben az időben kapta az első magán-kinyilatkoztatásokat Jézus Szent Szívéről. Az állandó, kíméletlen megpróbáltatások közben Krisztus egyre inkább feltárta előtte Szent Szívének titkát... Különösen az emberi hálátlanságot fájlalta. Margit egyik legmegrázóbb látomásában Krisztus szeretettől lángoló szívét látta. Az előtte megjelenő Jézus a Szív tisztelőinek az engesztelést, a hónap első péntekjén való gyónást, áldozást kötötte lelkükre. Margit mindjárt a Szent Szív különös oltalmába ajánlotta magát.
Ezt a felajánlást később egészen napjainkig jámbor egyének és közösségek, városok és nemzetek követik.

Hogy a trollok jámbor lelkek-e vagy sem, arról köztük élvén inkább nem nyitnék vitát, egy azonban bizonyos: 1796 óta, amikor is Tirolt Jézus Szent Szívének oltalmába ajánlották, ez az ünnep az egyik leglátványosabb vallási és egyben nemzeti ünnepükké lett.

A 16. században I. Maximilian császár azt a kiváltságot adományozta Tirolnak, hogy nem kötelesek a saját határaikon túl zajló háborúkban részt venni, sem pedig ezeket a harcokat anyagi eszközökkel támogatni, ennek fejében azonban a saját földjük védelméről maguk kötelesek gondoskodni.
Ez a kiváltság mindig is egy szálka volt a bécsi udvar szemében. 1796-ban II. Ferenc német-római császár harckészültséget rendelt el birodalmában... Tirolban is. Ez azt jelentette, hogy minden fegyverviselésre alkalmas férfi katonai kiképzésben részesült. Alig telt bele három hét és máris egy 7000 fős sereget vezényeltek ki a déli határvonalra. A háború teljesen  felkészületlenül és váratlanul érte a helyieket. Ezen körülmények között határozták el az elöljárók, hogy egységesen egész Tirolt Jézus Szent Szívének oltalmába ajánlják, ezáltal reméltek isteni segítséghez jutni a nagy bajban. Ez az ünnepélyes eskü egy példaértékű egyesítő köteléket hozott létre egész Tirolban, melynek nyomán az önkéntesek száma addig soha nem tapasztalt méreteket öltött és végezetül a tiroli csapat Andreas Hofer, a nagy szabadságharcos vezetésével vereséget mért a francia seregekre.

Azóta minden évben Jézus Szívének vasárnapján fellobban a tűz, többnyire szívek, keresztek "INRI" és "IHS" jelek formájában, a világháborúk által szétszabdalt Tirol hegyein.

Ez, a Tirol egységét jelképező ünnep az Olaszországhoz csatolt Déltirolban 1961-ben új jelentéssel párosult. 
Ebben az évben Jézus Szíve napján, a június 11-ről 12-re virradó éjjelen, mint minden évben, ekkor is fellobbantak a hegyi tüzek, ám emellett 37 darab magasfeszültségű villanyoszlop is a levegőbe repült, megbénítva ezzel az észak-olaszországi iparterületek áramellátását. Ez a kereken 50 évvel ezelőtti éjszaka "Feuernacht" néven vonult be a helyi történelembe.
A "terrorista cselekedetet" az akkori helyi földalatti mozgalom, a Déltiroli Felszabadító Bizottság (BAS - Befreiungsausschuss Südtirol) követte el azzal a céllal, hogy felhívják a világ figyelmét a "Déltirol-problémára"... Sikerült.

3 megjegyzés:

Timi írta...

Ez nagyon érdekes újdonság volt számomra, köszi :)

Pupa írta...

Én se hallottam még erről az ünnepről.
A számok misztikájában hiszek ... mint jézusista (fél)sváb szintén júni 11 én születtem :-)

J. írta...

Örülök, hogy egy kis újdonsággal tudtam szolgálni innen a távolból :) A számok misztikájában amúgy én is hiszek...
Korábban mi sem hallottunk erről az ünnepről. Amikor annak idején először láttuk az égő jeleket a hegyoldalon, még fogalmunk sem volt, miért is gyújtják őket. Kevés dolog van itt amit irigyelek, de az nagyon tetszik, hogy ezek az emberek büszkék a múltjukra és nem felejtenek.
Nem is értem, hogy Magyarországon augusztus 15., Nagyboldogasszony napja miért nem tartozik a piros betűs nemzeti ünnepek közé... (Erre majd az ünnep közeledtével még visszatérek, azt hiszem, mert ez a jeles nap nagyon érdekes.)

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster