"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. május 31., kedd

A Himfai Parkerdő és a tó

Már előző este elhatároztuk, hogy a következő napon gyalogosan fedezzük majd fel leendő otthonunk környékét. Fő úti célunk másnapra - a maráckai birtokot leszámítva persze - a Himfai Parkerdőben található, mesterségesen kialakított Himfai-tó volt.

Jó korán keltünk és egy kiadós „berkipanziós” reggeli után Körmendről busszal mentünk le Iváncra, mert a Körjegyzőségen akadt egy kis dolgunk a telekkel kapcsolatosan, amit szerencsére hamar letudtunk és így végre igaziból is elkezdődhetett a nap.

Már kora reggel éreztük, hogy aznap bizony egy hamisítatlan nyári napban lesz részünk. És így is lett. Szikrázó napsütésben gyalogoltunk át Iváncról Maráckára. Szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány autó haladt el aznap mellettünk… és milyen nagyon-nagyon jó, hogy így van ez. Csak ámultunk és bámultunk, olyan szép volt minden. Igyekeztünk minél több kis képet, élményt, hangot és illatot bevésni az emlékezetünkbe.

Ha Ivánc felől, északi irányból közelítjük meg Maráckát, akkor a falu határa előtt pár kilométerre, egy baloldalon lévő kis erdei bekötőútnál kell letérni az országútról. Ha jól figyelünk, akkor az út szélén árválkodó, nem igazán szembetűnő, kopottas, megfakult, öregecske kis fatábla megmutatja, merre is kell mennünk a Himfai parkerdő felé.
"Ezt, a messzi földön kedvelt pihenőhelyet 1974-ben alakította ki a Szombathelyi Fakombinát. Borókát, lucfenyőt, ciprusokat, tuját telepítettek az őshonos tölgyesek és bükkösök közé. Gépkocsival csak a kiépített parkolóig szabad behajtani, onnan kezdve, tessék, lehet sétálni…
A Vasi Hegyhát egykoron piacra is termelő szőlőkultúrája e tájon a századforduló idején lehanyatlott, de termő gyümölcsfákat még olyan helyeken is találunk, ahol a hajdani házcsoport helyén már csak egy kőkereszt árválkodik.
Az északi Magyar-középhegységet jól ismerők számára talán meglepő, hogy itt 200 méter körüli tengerszint feletti magasságban is árnyas bükkösben járhatnak, hiszen ott többnyire csak 5-600 méter körül élnek e szép, ezüstös törzsű fák. A kiegyenlítettebb, csapadékosabb éghajlat hatására átrendeződik a növényzet és a bükkösök lehúzódnak az alacsony dombokra is."

(Rockenbauer Pál: … és még egymillió lépés I.: A nyugati határszélen c. filmjéből)
Úton Ivánc és Felsőmarác között
A parkerdőbe vezető, murvás erdei bekötőút
A Himfai-tó
A pihenőház felé
Az erdőt járva
„Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.”

(Wass Albert)
Egyik kedvenc fotós témám:a gomba!
Körömnyi nagyságú erdőlakó
 A parkerdő 92 hektáron terül el, a tó a maga 12 hektárnyi vízfelületével Vas megye első számú horgász versenypályája. (Bővebb horgászinfo: itt és itt.)

A tó és az erdő közkedveltségét ottjártunkkor sajnos (vagy inkább hál' Istennek) nem tapasztaltuk. A tó partját éppen rendbe tévő maráckai traktoroson és rajtunk kívül csak egy osztrák öreget volt ott, aki nemzetét meg nem hazudtolva hozta a specifikus jelleget: a tóba csörgedező forrás mellett táborozott le a kocsijával (tehát azt nem a kijelölt parkolóban hagyta, mert pár száz métert gyalogolni a kocsitól a horgászhelyig, pakkokal azt ugye nem lehet). Irdatlan nagyságú dióverő horgászbottal próbálkozott éppen, nem igazán tudom mit fogni… mivel a szükség úgy hozta, letolta a sliccét és premier plánban belevizelt a tóba torkolló kis forrásba… Köszönjük a halak nevében is!

Keresd a békákat! ... 2 egyed bújt el a képen

2 megjegyzés:

Timi írta...

A békák jól elbújtak :) Pár perce nézegetem, de nem látom ....
Szép képek, kedvenc témám a szalma/széna bálák, csak mindig autóból nézve látom...

J. írta...

Pedig ott gubbasztanak a kis rejtőzködők levelek között.
Kattints a képre, nagyban kicsit jobban látszanak :)

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster