"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. február 6., vasárnap

Téli Tihany 20/15/10


Egész éjjel alig bírtam aludni, annyira vártam már a reggelt. Mintha az égiek megérezték volna, hogy 2011. február 5-én egy csudajó kis nap veszi kezdetét, hiszen hihetetlenül enyhe reggellel ajándékoztak meg bennünket. A 06.44-es busszal mentünk át Balatonfüredre. Amikor odaértünk, a pályaudvaron már várakozott néhány bakancsos, hátizsákos ember… csak nem szintén a Téli Tihany? Lassan berobogott a Tihanyba induló busz is Veszprémből, ami nem kis meglepetésünkre szépen tele volt már akkor, amikor beállt a megállóba. Jó volt látni, milyen sok embert tud megmozgatni egy ilyen rendezvény, ami viszont kicsit elszomorított az az, hogy az utasok átlagéletkora valahol 50 és 60 között lehetett… kevés a család, kevés a fiatal, kevés a gyerek… Valahol menet közben nagyon eltolódtak és eltorzultak az értékek… A természetet járni? A szabad levegőn? Na, köszi, azt aztán nem! A négy fal között gubbasztani, a valóvilágot és társait nézni meg a westbalkáni helyeken nyomulni? Ja, kérem, azt aztán igen... Nagy kár, nem tudják, mit hagynak ki!

8 óra körül értünk az általános iskolához, ahol a rajt/cél volt. Nem nagyon vagyok jó becslésben, de szerintem több száz ember várakozott a nevezésre… nekünk a 409-es és a 410-es rajtszám jutott, ebből gondolom, hogy már kora reggel sem voltunk kevesen :) A hozzáértő szervezésnek köszönhetően viszont ennek ellenére sem volt fennakadás a rajtnál.

Szóval nekivágtunk a 20 km-es túrának. Sokszor voltunk már Tihanyban, ott van az egyik kedvenc horgászhelyünk is, meg ismerünk ott sok szép helyet, kedves kis házat, utcarészletet, de ilyen mélységig ezelőtt még soha nem jártuk be a félszigetet. A rajttól a célig összesen 9 ellenőrzőpontot érintettünk, ahol barátságos arcok, egy-két kedves szó, tea, forralt bor, péksüti, édesség, gyümölcs, csodaszép panoráma és természeti kincsek egyvelege várt ránk.

Elindultunk...
Az erdő felé
Az erdő az Átjáró-barlangnál
Úton
Külső-tó
Itt még sohasem jártunk
Van aki a jégen, van aki a földön jár
A befagyott Balaton Sajkodnál a Csúcs-hegyről
A tél áldozata :(
A befagyott Balaton az Akasztó dombról
Csak azt sajnálom, hogy nem tudtam mindent lefényképezni, amit szerettem volna. Láttunk két őzikét, akik olyan gyorsan robogtak át ellőttünk az erdei úton, hogy hangyányi esélyem sem volt lefotózni őket. Néha meg annyira feltorlódtak az emberek a keskeny kis ösvényeken, hogy egyszerűen képtelenség lett volna megállni kattintgatni. Így az Akasztó-domb és a Kálvária közötti szakasz  (pl. a Barátlakások vagy a forrás) fényképezése sajnos kimaradt, de majd bepótoljuk nemsokára a családi album számára azt is.

Az utolsó ellenőrző ponthoz vezető utolsó lépések
Kálvária
A befagyott Balaton az Echonál
Golgota
Tihanyi Apátság
A cél
Emléklapok, kitűző, hűtőmágnes :)
A jól megérdemelt paprikás krumpli kenyérrel
Nincs is arra szó, hogy milyen jól éreztük magunkat egész nap. Vagy százszor hangzottak el a nap folyamán a következő szavak: „ …de jó, hogy eljöttünk… milyen kár, hogy tavaly nem voltunk itt… de szuper… hű, ez milyen szép… ...egyszerűen hihetetlen... úgy örülök, hogy nem maradtunk otthon… még jó, hogy nem Pestre mentünk a Mangalica Fesztiválra (pedig terveztük)… …de jó lenne jövőre is megcsinálni… „

Voltam már régebben más teljesítménytúrán is, de ilyen hihetetlenül jó szervezésűn még sohasem. El tudom képzelni, mennyi energia, milyen rengeteg sok munka állhat emögött a teljesítménytúra mögött. Most olvastam, hogy összesen 1284 ember nevezett: a 20 km-esen 654, a 15 km-esen 255, a 10 km-esen 375 fő vett részt. Rekordgyanús :)

Jó, hogy vannak még lelkes, elhivatott emberek, akik képesek megszervezni és összehangolni egy ilyen napot. Ezúton is hálás köszönet ezért a gyönyörűségesen szép napért a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesületnek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster