"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2015. augusztus 15., szombat

Interjú Müller Péter Sziámival - Hétrétország 2015

Idén sem lesz Hétrétország Müller Péter Sziámi nélkül.

"Íze van az Őrségnek..."

-Mióta jársz az Őrségbe, hogy ismerkedtél meg ezzel a régióval?

Kamaszként is nyaraltam már itt családi barátoknál, aztán jó pár évre Zalába költöztem, és akkor napirenden lettek a kirándulások. Aztán többször nyaraltunk Nagyrákoson, Moldova Juliékkal

- Mióta van meg a kapcsolat az itteni fesztiválokkal, a Virágzás Napjaival és a Hétrétországgal?

Először nézőként voltunk itt párszor a családdal együtt. A Hétrét zenekar és korábbi zenekarunk a környékbeli zenészekből összeállt, és komoly sikereket megélt Sziámi tagsága átfedésben volt, őket jöttünk először megfülelni.
Sülyi Pétert még az Omegás időkből ismerem, az elmúlt években kerültünk közelebb egymáshoz, főleg, amióta változatos formációkkal fel is léptem itt.

- A Hétrétországon a Müller Péter Sziámi And Friends formációval léptek fel, mit kell tudni a zenétekről?

Inkább csak lehet, nem kötelező, max. ajánlott... Bár, ez az a zenekar, ami az intenzív újat alkotás mellett bevállalja a régebbi dalaim (URH, Kontroll, Sziámi) repertoáron tartását is, így a 80-as évek legjobb dalainak is gazdája igyekszik lenni. De a hangsúly a kreatív, gyakran egyedi elhatározásokra épülő programokon van. Az utóbbi időben a Pintér Béla Társulat színészei énekelnek koncertjeinken, de játszottunk együtt a Baltazár Színházzal és a kb.húsz legjelentősebb magyar sztárzenésszel a Művészetek Palotájában, hamarosan pedig Leonard Cohen dalaiból tartunk magyar nyelvű koncertet az Élet Menete javára.

Müller Péter Sziámi AndFriends
- Mintha punk dallamot hallanék ki az egyik számban (a gitárostól pontosabban)... Mely stílusok találkozása ez a zenekar?

Nem tudjuk és nem is akarjuk behatárolni magunkat stilárisan, a számok egyedi események, az egész együtt talán kiad valamilyen megnevezhető stílust, de én éppen a változatosságot és a váratlan, olykor kifejezetten bátor elmozdulásokat szeretem az AndFriendsben. Olyan ütős, de értelmes és érzéki rockzenét játszunk, ami a bluestól akár a punkon át ível az etno-ig és a tábortűzi hip-hop funky-ig, olykor kis reggae-s lüktetés sem idegen tőle. De nem ragadunk le egy stílusnál.

- Valahol azt olvastam, hogy az előadásotok a kiüresedett színházi formák kitöltését is szeretné kitölteni. Ez mit is jelent? A zenei koncertek kiüresedtek volna? Erre utal a Futottak még szám?

Őszinte leszek: nem emlékszem, hogy ezzel kapcsolatban mondtam volna ilyesmit. De végül is, vitaindítónak bevállalható. A Futottak még üzenete egyértelmű: a becsvágy az egyik legrosszabb kábítószer, a kedélyünket kell ápolnunk, nem a hírnevünket. Ez így persze elég ideologisztikusan hangzik, a dalban (és a klipben) azért van játéka a gondolatnak, érződik rajta, hogy könnyű szalonspiccben írtam egy zenélni kicsit tudó barátommal - és aztán Kirschner Péter kolléga hangszerelte az Anffriends-re.

- Idekívánkozik a kérdés: mennyiben más fesztivál a Hétrétország szerinted, mint a többi hazai fesztivál? (Utalva a fesztiválról köztiválra való átnevezésre is.)

Bármi egyébhez képest organikus és családias az itteni légkör. Szerethetően laza, és biztonságosan színvonalas az, ami itt történik. Íze van az Őrségnek, és azzal harmonizál. A köztiválra való átnevezésről majd megkérdezem Sülyi Pétert, és azután már majd én is fogok tudni okosságot mondani róla... De annyit azért érzek, hogy a "köz" éppen olyan metafizikusan gazdag szógyök, mint a "szer". (Utóbbi: szertartás, szeretet, szervez,...; előbbi: közöl, közvetít, közvetlen, közös; a kettő együtt meg már égi és földi együtt, komplett és otthonos.)

- Van valami sztorid az elmúlt Hétrétországokról, vagy akár személyes élmény az Őrségből?

Sokféle programmal jártam már itt fellépőként, a rockzenekari koncerttől a Cseh Tamás emlékesten, a Takáts Eszterrel adott akusztikus koncerten és Rátóti Zoltán lemezbemutatóján át a Darvas Ferenccel közös szerzői-előadói estig. Saját utazó zenekarunkkal most jövünk először. Az Őrségből is, és az itteni fesztiválokról is csak személyes élményeim vannak, mindegyik tényleg nagyon pozitív. Mindig innen viszem haza a legjobb mézet, és rendszeresen fényképezkedem a fafauvé-ban. (Ld. még: fa VW.) A mostani koncert után pedig nagyon nagy örömmel megyek tovább a barátainkhoz egy igen meghitt és fontos eseményre a szomszéd faluba - tudniillik keresztapának.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster