"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. szeptember 9., péntek

Az őrségi zöldségbotrány 1. - Ez azért több, mint botrányos

Hiába a hatósági tiltás az Őrségben

Botrányos: engedélyek nélkül vegyszerez, fúr és termel az osztrák a nemzeti parkban

Védettebbnél is védettebb területeken folytat nagyüzemi zöldségtermesztést egy osztrák vállalkozó, aki a víznyerő kutakat is engedély nélkül fúratta és használja a hatósági tiltás ellenére is.

2011. szeptember. 08. csütörtök | Szerző: Kiss Tamás

Vészjelzés érkezett az Őrségből: civil természetvédők és más  helybeliek is jelezték, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban, védett, ráadásul Natura 2000-es, vagyis EU oltalom alatt álló természetvédelmi területen, Viszák, illetve Kisrákos környékén egy osztrák zöldségtermelő cég három mély víznyerő kutat is fúrt, s ugyancsak engedély nélkül a helyi hagyományos (védett) kisparcellás művelési móddal szöges ellentétben álló intenzív, öntözéses, kemizált zöldségtermelésbe kezdett. 
A helyiek arról is tájékoztattak, hogy a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség betiltotta az engedély nélkül fúrt kutak használatát, ennek ellenére az öntözés, a zöldségtelepítés, a műtrágyázás, sőt, a vegyszerezés is folyik. Arról is értesültünk, hogy bár az osztrákok munkahelyteremtés címen léptek fel, a földeken románok dolgoznak.

Van ilyen? Lehetséges mindez az Őrség szívében? Megnéztük.
Viszák határában, a kisebb parcellák takarásában hatalmas területen tényleg folyik a zöldségtermesztés, s azt is láthattuk, hogy az öntözéstől több helyen vizes a föld, a kút mellett nagy a sár.

Engedély nélkül fúrt kút, amiből öntöznek is. Balról Máté Mihály természetvédelmi őr Fotó: Kiss Teodóra
Engedély nélkül fúrt kút, amiből öntöznek is. Balról Máté Mihály természetvédelmi őr Fotó: Kiss Teodóra

A faluban megtudtuk, hogy a román munkások az öreg malom melletti konténerekben laknak, s autóikat meg is találtuk ott. A Kisrákos határában lévő szintén hatalmas zöldség-ültetvénynél aztán magukat a munkásokat is felleltük, lehettek vagy tízen, szorgosan kapáltak, nem messze tőlük egy osztrák rendszámú autó cirkált, kevéssel arrébb egy rendszám nélküli traktor szórt valamit a földre.

Ottjártunkkor is nagy munka folyt a szántóföldön Fotó: Kiss Teodóra
Ottjártunkkor is nagy munka folyt a szántóföldön Fotó: Kiss Teodóra

A munkások vezetőjének tűnő férfi német nyelven próbálta szóvá tenni, hogy miért készítünk róluk fényképeket, kísérőnk, Máté Mihály természetvédelmi őr, tájegységvezető igazolványát látva azonban szelídebb hangnemre váltott, s azt hajtogatta: Alles in Ordnung!

Román rendszámú autók parkolnak a munkások szállásául szolgáló konténer mellett Fotó: Kiss Teodóra
Román rendszámú autók parkolnak a munkások szállásául szolgáló konténer mellett Fotó: Kiss Teodóra

Hogy minden rendben lenne? Nos, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságát vezető dr. Markovics Tibor szerint szó nincs erről. Mint elmondta, június végén észlelték, hogy a természetvédelmi területen engedély nélkül kutat fúrnak, s ezt azonnal jelentették is a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnek. Az említett hatóságtól megtudtuk, hogy a  másnapi (június 23-ai) ellenőrzésnél kiderült, hogy a viszáki külterületi ingatlanon fúrt kút kialakítása befejeződött, a felügyelőség munkatársai ugyanakkor azt is felfedezték, hogy ott jártukkor ugyan éppen nem, de Kisrákos külterületén is folytatnak fúrást.

Az öntözés és a vegyszerezés hatására gyorsabban nő a zöldség Fotó: Kiss Teodóra
Az öntözés és a vegyszerezés hatására gyorsabban nő a zöldség Fotó: Kiss Teodóra

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság június 30-án  újabb bejelentést tett, miszerint Kisrákos külterületén újabb kútfúrási munkálatok kezdődtek meg. A felügyelet munkatársai még aznap helyszíni ellenőrzést tartottak, s mivel a munkálatokat végző osztrák állampolgárok a tevékenységhez szükséges engedélyt nem tudták bemutatni, megtiltották a fúrás folytatását. A hatóság ezt követően, július 6-án hivatalból úgynevezett kötelezési eljárást indított a viszáki és a kisrákosi ingatlanokon engedély nélkül létesített fúrt kutak vízjogi fennmaradási engedélyezési tervdokumentációjának benyújtására és a kisrákosi ingatlanon folyamatban lévő tevékenység felfüggesztésére. A hatóság közleményéből kiderül: "a kutak vízjogi fennmaradási engedélykérelmét az előzetes vizsgálati-környezetvédelmi engedélyezésre irányuló eljárás jogerős lezárását követően, a döntés figyelembe vételével fogják elbírálni, ami által biztosítható, hogy a természetvédelmi érdekek maradéktalanul érvényre jussanak és az Őrségi Nemzeti Park létrehozásának céljaival megegyező döntés szülessen. A felügyelet addig is figyeli az érintett ingatlanokon folyó tevékenységet, és a jogszabály által meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazza."
Ezek után pedig arról, hogy az osztrákok miként is kerültek az őrségi földekre. Nos, a területeket a helyi lakosoktól pár éve egy magyar személy vette meg, majd a szóban forgó 60 hektár nemrégiben egy svájci-magyar állampolgárságú férfi tulajdonába került, aki a területek feletti rendelkezési jogot átadta a földeket aztán egybeszántó, vegyszerező, kutakat fúró, a nagyüzemi zöldségtermesztést elindító osztrák vállalkozónak.

Dr. Markovits Tibor szerint a fenti tevékenységek egyikére sincs hatástanulmány, engedély, ráadásul mindegyik beláthatatlan nagyságú károkat okoz. Az intenzív öntözés hatására az erózió nyomai például több helyen máris jól látszanak, nem beszélve arról, hogy néhány, gyep művelési ágban lévő területet az osztrák vállalkozó szántóföldként használ.

És ez még nem minden, a környékbeliektől ugyanis azt is hallottuk, hogy Viszákon egy 200-250 főnek munkát adó zöldségfeldolgozót is felhúzna az osztrák vállalkozó, aki ehhez (munkahelyteremtés címén) EU-s és kormányzati támogatást is szeretne igényelni.

Én meg azt mondom, hogy ha ugyanezt Ausztriában próbálná megcsinálni egy magyar, akkor a csendőrök öt perc alatt rátennék a bilincset, mondta az egyik falubeli, dr. Markovits Tibortól pedig megtudtuk, hogy dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárt is tájékoztatták a fejleményekről, s a politikus egyik munkatársa már járt is a helyszínen.

Ez mind szép és jó, csakhogy, mint azt mi magunk is láttuk: a nagyüzemi zöldségtermesztés most is, s ki tudja még meddig folyik - engedély nélkül.  Megtudtuk: az osztrák Paul Erath áll a projekt mögött. A vállalkozóval telefonon váltottunk szót: a fúrási és a zöldségtermesztési engedélyekkel kapcsolatosan kitérő választ adott, a vegyszerezést viszont határozottan tagadta. Azt ígérte: később személyesen nyilatkozik a projektről. Keresni fogjuk.
(Forrás: vasnepe.hu)

???
Utazzunk képzeletben egy kicsit, de ne sokat, csak pár kilométert nyugat felé, az országhatár másik oldalára. Képzeljük el, hogy burgenlandi földön egy magyar gazda... ja, hogy már itt megakad a történet?
Hát igen, ilyen abszurd helyzet csak nálunk fordulhat elő. Mindenki érzi, hogy nincs ez így jól, az illetékes hatóságok meg mégis csak egymásra mutogatnak és szépen nem tesznek semmit... de mégis: kivárnak. Azért az tök jó, hogy szépen megvizsgálgatják, hogy ki illetékes meg ki nem, meg hogy a közigazgatási eljárásra vonatkozó 30 napos határidőket szépen betartják... amíg ketyegnek a 30 napok, addig legalább a zöldségek nőhetnek, az osztrák meg tovább bűnözhet.
Nem akarok Trolliával példálózni, de mégis ezt kell tennem (nem szeretek itt élni, de sok minden van, amit átmentenék otthonra).
1. Itt külföldi nem szerezhet tulajdonjogot, de még rendelkezési jogot sem termőföld felett (sem).
2. Rendszám nélküli traktor? Aber hallo!
3. Naturschutzgebiet és engedély nélkül fúrt kút? Na neee! (Persze vegyszerezni itt is vegyszereznek, aztán meg az almát világszerte eladják, mint "Bio"-t.)
4. Hogy az itteni almaföldeken dolgozó külföldi melósok konténerben lakjanak az almaföld mellett, az egy napig nem fordulhatna elő, mivel akkor egyből felvetődne velük kapcsolatban pár kérdés:
Ezeknek az embereknek van bejelentett tartózkodási helyük?
Feketén dolgoznak itt?
Befizetnek utánuk minden adót és járulékot a közösbe, amiből aztán majd finanszírozhatjuk az útfelújításokat, az iskolát vagy bánomisénmit?
És nem csak a szomszéd paraszt,  a polgármester, a helyi seriff vagy a carabinieri kérdezősködne, de azonnal megjelenne a Guardia di Finanza is... és az nagyon durva.

Én ezt az egész őrségi helyzetet NEM ÉRTEM.
NEM ÉRTEM.

Június végén vették észre... feltételezem, hogy ha a földeket pár éve vásárolták fel a helyiektől, akkor a nagyipari mezőgazdasági munkálatok nem idén június végén kezdődtek el... De jó, tegyük fel, hogy elhiszem, hogy június végén. Most szeptember eleje van, két és fél hónap alatt addig jutottak, hogy mindenki értesített mindenkit. Sőt, még dr. Illés Zoltán is tud róla. Úgy tűnik ez az ügy őt nem nagyon hatja meg, mivel nem érzi szükségét, hogy személyesen megjelenjen a helyszínen, viszont leküldte egy munkatársát... köszönjük, tényleg sokat segítettek! Valaki látta a híradóban? (Amúgy meg a vörösiszap-katasztrófa elmismásolása után ugyan mit várjunk?)

A legjobban az tetszik, hogy "A felügyelet figyeli az érintett ingatlanokon folyó tevékenységet, és a jogszabály által meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazza".
Nem semmi. Ugyan milyen jogkövetkezményeket? Kiküldenek majd egy felszólítást vagy egy kötelezést újabb 30 nap után, amiben benne, lesz, hogy ejnye-bejnye és a kézhezvételtől számított 15 napon belül a fellebbezést hatóságunkhoz kérjük benyújtani? És ha minden jól megy, mire leesik az első hó, talán el is utasítják azt.

Ha a törvények, jogszabályok használhatatlanok és ezt tudják is, akkor miért nem lehet jókat alkotni?
Lassan kezdem elhinni, hogy Magyarországon minden lehetséges. Bármit megtehetsz - feltéve, hogy nem vagy magyar?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster