"Itt egy rét a virágoké, egy a pillangók tanyája. Három réten patak siet, négyet lép a gólya lába. Ötödiken túl az erdő, erdő, ami nincs kivágva. Hatodikról tóka bámul föl az égi felhőnyájra. Hetediket domboldalon esti hűvös szellő járja. Változtasson életeden az Őrségnek hét csodája!"

____________________________________________________________________________________________________________

Hétrétország:

2011. április 11., hétfő

A Költészet Napja

Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én a Költészet Napját ünnepeljük. 

Magyar sajátosság ez (az UNESCO a Költészet Világnapjának március 21-ét választotta), mint ahogyan az is, hogy József Attilának meg kellett halnia ahhoz, hogy elismerjék munkásságát. Élete 1937. december 3-án ért véget a szárszói vasútállomáson.
Az iskolában nekünk azt tanították, hogy József Attila öngyilkos lett, mára azonban napvilágra kerültek olyan tények, amelyek ezt az állítás egy az egyben cáfolják. Kéri Edit: Hogyan történt József Attila halála? c. 2008-ban megjelent könyve részletesen feltárja az "öngyilkosság" körülményeit.

A kutyaszámba sem vett költő halálhíre akkoriban sok pályatársa, az akkori sajtó és nagy valószínűséggel az akkori rendszer számára sem volt több, mint egy szenzációs bulvárhír. Ám akik verseit addig nem vagy csak felületesen ismerték, halála kapcsán hirtelen rádöbbenhettek arra, hogy milyen nagyszerűt is alkotott ez az általuk eddig nem túl sokra tartott ember. Halála után, 1938-ban posztumusz verseskötetben adták ki műveit.  És természetesen a különféle posztumusz díjak sem maradtak el,  1938-ban Baumgarten-díjban, majd 1948-ban Kossuth-díjban részesítették.

Bár szerintem a legnagyobb elismerés, - vagy úgymond - elégtétel az, hogy ha máskor nem is, minden év április 11-én, a Költészet Napján, mindannyiunknak eszébe jut József Attila, a költő.

József Attila: Születésnapomra c. verse
a Csík Zenekar előadásában,
a 40 éves a Kaláka Ünnepi koncerten

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 

Design by Amanda @ Blogger Buster